Anders Ygeman delar inte energi-gd:ns oro

ENERGI. Energimyndighetens generaldirektör vill se en storsatsning på energieffektivisering, men får inte gehör från regeringen.
– Vi har helt enkelt valt en delvis annan inriktning än vad Energimyndigheten föreslår, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Med ansvar för energin. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Med ansvar för energin. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Johanna Alskog

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén ser en risk för att Sverige inte ska uppnå de mål för energieffektivisering som riksdagen har beslutat om  – 50 procents effektivisering till år 2030. Därför vill han se en kraftfull satsning på energieffektiviseringsarbetet, med hjälp av en lika kraftfull ökning av anslaget i budgetpropositionen.

Enligt Andrén är industri, transporter, service och byggnader viktiga områden för arbetet.

28 miljoner istället för 380

Men istället för att skala upp från årets dryga 200 miljoner till 380 miljoner, som Energimyndigheten föreslår, så genomför regeringen den planerade minskningen av anslaget. Av 201 miljoner blir 28 kvar för Energimyndigheten att förfoga över under nästa år.

Energiminister Anders Ygeman (S) säger till Altinget att regeringen har valt en "delvis annan inriktning" jämfört med vad Energimyndigheten föreslår. Och statens medel räcker inte till allt, betonar han.

Vi får prioritera hårdare hur vi jobbar med mindre medel, men jag är bekymrad över att vi tappar fart i arbetet med energieffektiviseringen. Det handlar också om att vi ska leverera mot EU:s krav på området.

Energimyndighetens gd Robert Andrén i en tidigare artikel i Altinget

– Vi har ett begränsat antal resurser. Istället har vi satsat på energieffektivisering av bostäder och lokal energi- och klimatrådgivning. Bostäder är en av de viktigare sektorerna för energieffektivisering, säger han.

Ygeman inte bekymrad

Andrén är bekymrad att riksdagens mål för energieffektivisering inte kommer att nås till år 2030, det är däremot inte energiminister Ygeman.

– Jag tror vi kommer nå det. Dels genom satsningen på energieffektivisering av fastigheter, dels på fordonssidan med elektrifieringen. Det kan också behövas fler åtgärder framöver.

Vad syftar du på när du säger elektrifieringen på fordonssidan?

– Att fordon blir effektivare och effektivare.

Men hur det går med måluppfyllelsen beror även på "utvecklingen framöver", enligt Anders Ygeman.

– Jag är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det skulle visa sig att en snäppet mer bekymrad Andrén får rätt, säger han.

Läs också

Nämnda personer

Anders Ygeman

Riksdagsledamot (S), talesperson migrations- och socialförsäkringsfrågor
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Robert Andrén

Generaldirektör Energimyndigheten
Licentiatexamen i genetik

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00