Skiftbyte i Klimatpolitiska rådet

Två ledamöter har fullgjort sitt uppdrag i Klimatpolitiska rådet. Nu har regeringen beslutat om två nya ledamöter: En professor i nationalekonomi och en professor i miljö- och naturresursrätt.

Åsa Persson är ordförande i Klimatpolitiska rådet sedan ett år tillbaka.
Åsa Persson är ordförande i Klimatpolitiska rådet sedan ett år tillbaka.Foto: Klimatpolitiska rådet
Johanna Alskog

Professorerna Maria Pettersson och Olof Johansson Stenman är nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet. De tillträder den 1 juli 2024 och ersätter då docent Annika Nordlund och professor Patrik Söderholm vars förordnanden löper ut dagen före.

Maria Pettersson är professor i miljö- och naturresursrätt vid Luleå tekniska universitet. Hon forskar bland annat om rättens roll för genomförandet av olika typer av miljömål.

Olof Johansson Stenman är professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Han forskar bland annat om styrmedel och fördelningsfrågor inom miljöekonomi, beteendeekonomi och offentlig ekonomi.

– Vi välkomnar de nya ledamöterna som kommer att bidra till rådets tvärvetenskapliga inriktning med sina djupa expertkompetenser och breda erfarenheter säger Åsa Persson, ordförande för Klimatpolitiska rådet, i ett pressmeddelande.

Rådet föreslår nya ledamöter

Det är regeringen som fattar beslut om ledamöterna i rådet, men på förslag från Klimatpolitiska rådet. En ledamot kan sitta i tre år och en ordförande i max sex år.

Rådet

Klimatpolitiska rådet

Åsa Persson (ordförande)

Björn Sandén (vice ordförande)

Elin Lerum Boasson

Annika Nordlund (slutar)

Henrik Smith

Patrik Söderholm (slutar)

Victoria Wibeck

Erik Kjellström

 

Under rådets sex år har ordförandena så här långt suttit relativt kort tid. Följande personer har lett arbetet i Klimatpolitiska rådet: Ingrid Bonde, Johan Kuylenstierna, Cecilia Hermansson och Åsa Persson.

Ola Alterå har varit rådets kanslichef sedan starten.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024