Anders Gustafsson värvas till Altinget Civilsamhälle

VÄRVAS. Altingets satsning på nya bevakningsområdet civilsamhälle går nu vidare med rekryteringen av Anders Gustafsson som skrivande redaktör.
– Jag är oerhört glad att få ombord en erfaren journalist som Anders till den här satsningen, säger Sanna Rayman, chefredaktör för Altinget.

Sanna Rayman, Anders Gustafsson och Marie Lundahl. 
Sanna Rayman, Anders Gustafsson och Marie Lundahl. Foto: Privat/Miriam Arrebäck/Altinget

– Det känns extra spännande att börja bevaka civilsamhällesfrågor just i det här skeendet när det händer så mycket, säger Anders Gustafsson. Man talar om en omförhandling av samhällskontraktet, där civilsamhället vill gå in och ta ett större ansvar. Det vill vi både granska och skildra.

Satsning via projektstöd

Myndigheten för press, radio och tv beviljade förra året Altinget drygt tre miljoner kronor i projektpengar för att bygga en ny bevakningsnisch för civilsamhället. Förberedelserna har pågått sedan dess. Altinget Civilsamhälle kommer att innehålla nyheter, trender, personporträtt, debatt och analyser. Precis som i våra övriga områden kommer vi att bevaka de politiska beslutsprocesserna och, förstås, ekonomiska förutsättningar och ramar.

– Att Anders har bakgrund både i civilsamhället, stiftelsesvängen och insyn i politiken gör honom väl lämpad för uppdraget att bygga upp Altinget Civilsamhälle, fortsätter Sanna Rayman.

Altingets Marie Lundahl ingår i teamet

Dessutom kommer Altingets redaktör Marie Lundahl, som i dag bevakar vård- och arbetsmarknadspolitiken, att ha en viktig roll i projektteamet. 

– Marie har värdefulla erfarenheter från civilsamhället, bland annat som anställd på studieförbund, på Folkbildningsrådet samt i rollen som länk mellan förvaltning och föreningsliv på kommunnivå. Så det kändes självklart att hon skulle ingå i den här satsningen, avslutar Sanna Rayman. 

Dansk förlaga

Förlagan till projektet finns i Danmark, där danska Altinget redan driver en nisch riktad mot civilsamhället framgångsrikt sedan många år. Även här inledde man arbetet i projektform och sedan dess är ”Altinget Civilsamfund” en integrerad del av danska Altingets olika nischer och dessutom ett forum som har fört det danska civilsamhällets olika delar närmre varandra i förståelsen att man – trots många olikheter – delar fundamentala villkor.

Intresset från det danska civilsamhället har med andra ord varit stort. Förhoppningen är att civilsamhällessatsningen på Altinget.se ska spela en liknande roll.

– Civilsamhället är brokigt och spänner över vitt skilda områden. Idrott, scouter, religion, idéburen välfärd, kultur, utbildning och mycket mer. Vi vill ta ett brett grepp på sektorn och bidra med granskande och konstruktiv journalistik som visar både likheter och skillnader, avslutar Anders Gustafsson. 

Anders Gustafsson kommer senast från en tjänst som pressansvarig på Ersta diakoni. Han har tidigare bland annat jobbat för antimobbningsorganisationen Friends och som utrikesansvarig på tidningen Dagen. Han vikarierade under en period som pressekreterare för dåvarande socialminister Göran Hägglund, samt jobbade som handläggare på KD:s riksdagskansli.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00