Amanda Linds lagförslag om samisk konsultationsordning faller

RIKSDAGEN. Regeringen och kulturminister Amanda Lind (MP) får inte tillräckligt riksdagsstöd för propositionen om en konsultationsordning som ska involvera samiska företrädare i vissa ärenden. "Vårt budskap är: Gör om och gör bättre." säger Tuve Skånberg (KD).

Kulturminister Amanda Linds (MP) proposition om en konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket ser inte ut att ta sig igenom riksdagen.
Kulturminister Amanda Linds (MP) proposition om en konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket ser inte ut att ta sig igenom riksdagen.Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Johanna Alskog

Det här här svårt för regeringen. Jag ska inte ha synpunkter på det. Den gör så gott den kan i ett besvärligt läge. 

Tuve Skånberg (KD)
Fakta
Om konsultationen
Den konsultationsskyldige bestämmer på vilket sätt en konsultation ska genomföras men ska så långt som det är möjligt och lämpligt tillgodose den samiska företrädarens önskemål om konsultationsform.
Grunderna för konsultationsförfarandet och hur det inleds regleras i den föreslagna lagen.
Konsultationen ska genomföras i god anda och fortsätta tills enighet eller samtycke i den fråga som är orsak till konsultationen uppnåtts eller tills det förklaras att enighet eller samtycke inte kan nås i ärendet.
Den konsultationsskyldige ska dokumentera vad som kommit fram vid konsultationen.

Ärenden aktuella för konsultation är de som rör markanvändning, renskötsel, fiske, jakt, rovdjur, gruvor, vindkraft, skogsfrågor, kulturmiljöarbete, ortsnamn och biologisk mångfald på renbetesmark samt ärenden om samisk förskola, utbildning och forskning samt äldrevård och sjukvård. 

Källa: En konsultationsordning i frågor som rör det samiska folket

Det finns ingen majoritet i riksdagen för regeringens lagförslag om en konsultationsordning som rör det samiska folket. Det framgår av de följdmotioner som partierna har lämnat in. Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00