Alliansens egen havsmyndighet i snålblåst

HAVSBETÄNKANDET. Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna tvekar inför förslagen att utöka Havs- och vattenmyndighetens uppdrag. KD tycker att myndigheten ska läggas ned, SD överväger samma sak och M vill göra en översyn.

Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) vid invigningen av Havs- och vattenmyndigheten år 2011.
Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) vid invigningen av Havs- och vattenmyndigheten år 2011.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Johanna AlskogJacob Hederos

Beredningen lämnar flera förslag om nya uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten. Moderaterna hade dock önskat att HaV:s verksamhet först hade hunnit revideras. Det är något vi har efterfrågat under de två senaste riksmötena. 

ur Betty Malmbergs (M) särskilda yttrande i Miljömålsberedningens havsbetänkade

Allt är inte lätt. Men vi tar alltid frågor om tillit och förtroende på stort allvar.

Havs- och vattenmyndighetens kommunikationschef Monica Forsell i ett tidigare uttalande om KD:s krav på nedläggning
Fakta
Havs- och vattenmyndigheten är placerad i Göteborg och inrättades under Alliansregeringen. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) invigde den nya myndigheten i juli år 2011.
Myndigheten har haft två generaldirektörer: Björn Risinger (2011-2015) som i dag är generaldirektör för Naturvårdsverket samt Jakob Granit som tillträdde år 2016.

Det var en lång lista med förslag som Miljömålsberedningen lämnade i sitt havsbetänkande i slutet av förra veckan. Ett förslag är att ansvaret för övergödningsfrågan flyttas från Havs- och vattenmyndigheten

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00