Åsa Westlund blir ny miljötopp för S

S-ROCKAD. Matilda Ernkrans lämnar miljöpolitiken. Det blir istället Åsa Westlund som ska vara Socialdemokraternas miljöpolitiska ansikte utåt samt som ska vara ordförande för riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Matilda Ernkrans ska fylla luckan efter Lena Hallengren i riksdagens utbildningsutskott. Hallengren blev nyligen statsråd och Ernkrans får nu skifta över till skolpolitik och utskottsordförande för utbildningsutskottet.

Ernkrans skor ska i sin tur fyllas av Åsa Westlund, som tar över  rodret i miljö- och jordbruksutskottet. Westlund blir också Socialdemokraternas gruppledare i utskottet och i praktiken partiets miljöpolitiska talesperson.

– Vi måste öka tempot om vi ska klara miljömålen. Det är en stor utmaning, men Sverige har många gånger visat att vi kan göra mer på miljöområdet än andra trott var möjligt. Därför är jag glad och stolt över att få fokusera på miljö- och klimatfrågorna, säger Åsa Westlund i ett pressmeddelande.

Kan EU:s miljöpolitik

Åsa Westlund var europaparlamentariker under tio år och satt då som ledamot i EU-parlamentets miljöutskott. Hon har suttit i riksdagen sedan förra valet och haft en ordinarie plats i näringsutskottet samt varit suppleant i miljö- och jordbruksutskottet. Hon var även en av S-ledamöterna i Energikommissionen.

Matilda Ernkrans kommenterar utskottsbytet:

– För mig känns det oerhört spännande att få kliva från en framtidsfråga, klimatet, till en annan, nämligen utbildning. Jag ser fram emot en tid där vi kan lyfta fler av de frågor som är avgörande för att vi får ett jämlikt kunskapssamhälle, säger hon i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Erik Brandsma blir kommunal energi-vd Erik Brandsma blir kommunal energi-vd Næste artikel Skakig grund kring nytt producentansvar Skakig grund kring nytt producentansvar
Tyskt lokalval ger grön vind i seglen

Tyskt lokalval ger grön vind i seglen

UTBLICK. I Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen gick väljarna till valurnorna i kommunalval denna vecka. Valens stora vinnare blev De gröna, som rycker fram i delstat efter delstat. Nästa år är det val till den tyska Förbundsdagen och mycket talar för att De gröna får en nyckelroll i regeringsbildningen.