"Åsa Romson har fått en hel del gjort"

ANALYS. En sak kan ingen ta ifrån Åsa Romson – hon var med och förhandlade fram ett klimatavtal för hela världen.

"Åsa Romson har genomfört en hel del på miljödepartementet, men vad har egentligen Gustav Fridolin uträttat på utbildningsdepartementet?" Det var andemeningen av en av de många kommentarer som fladdrade förbi på de sociala medierna under måndagen.

Jag lämnar åt någon annan att recensera Fridolins tid som utbildningsminister så här långt, däremot instämmer jag i att Åsa Romson har fått en hel del gjort på miljö- och energidepartementet. När hon nu tvingats retirera är det inte på grund av att hon misslyckats som klimat- och miljöminister, utan på grund av en komplicerad kedja av händelser kring hennes uppdrag som språkrör för Miljöpartiet. En händelsekedja där orsak- och verkansambanden inte är självklara i varje del.

Det är många som applåderar att hon drar sig tillbaka. Det är personer utanför partiet, men också personer inom partiet. Gustav Fridolin fick nästan 95 procent av MP-kongressens röster när han valdes till språkrör år 2011, medan Åsa Romson utmanades av Mikaela Valtersson och endast hade stöd av 69 procent av kongressombuden. Det vill säga drygt 30 procent ville hellre se någon annan kvinna som språkrör för Miljöpartiet.

Login