Om  
Carl-Oskar Bohlin
Khashayar Farmanbar

Minister KU-anmäls av två partier

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna anmäler nu energiministern till konstitutionsutskottet för sina uttalanden om havsbaserad vindkraft. 

Foto: Claudio Bresciani/TT
Jacob HederosJosefin Lingström

Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar anmäls nu till konstitutionsutskottet av både SD och M. Enligt SD grundar sig deras anmälan i SR Kalibers granskning om elpriserna, där Farmanbar hänvisar till en rapport som visar sig inte existera.

”När sedan statsrådet blir konfronterad av Kaliber hänvisar han till en annan rapport. I slutändan visar det sig att han istället hämtat uppgifterna från en debattartikel, något hans pressekreterare uppger till Kaliber.”, skriver SD i ett pressmeddelande.

Moderaterna anmäler också

Enligt M, grundar sig deras anmälan i att Farmanbar har vilselett om tidshorisonten för havsbaserad vindkraft.

”Det finns ingen, förutom energiministern själv, som gör gällande att Sverige kan ha ny havsbaserad vindkraft på plats om 1-2 år.”, skriver partiets energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin på Twitter.

Farmanbar välkomnar granskning

Under torsdagen kommenterade Khashayar Farmanbar KU-anmälan.

– Det är en viktig del av demokratin att vi makthavare granskas, säger energiministern till Altinget, som också välkomnar att påståendet prövas.

Passande nog kunde energiministern samma dag leverera besked på en av de surdegar kring havsvinden som just legat på regeringens bord.

– Det är samtidigt väldigt glädjande att vi idag kan meddela besked om utbyggnaden vid Kriegers Flak, som just är ett sådant havsvindsprojekt som kan bli klart på ungefär två år.

Men själva ärendet har ju varit igång i flera år, sedan 2018?

– Ja, fast bygget bedöms just kunna bli klart på några, kanske två år, säger Farmanbar till Altinget.

Nämnda personer

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024