Om  
Jens Holm

Jens Holms (V) nya besked – lämnar riksdagen

Jens Holm – ordförande i riksdagens trafikutskott och klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet – sade nyligen att han ställer upp i riksdagsvalet. Nu har han ändrat sig, men vill inte kommentera om det beror på nya V-ledningens kursändring i miljöpolitiken. ”Men visst, det är en ny generation som styr Vänsterpartiet.” säger han till Altinget.

Ny vecka, nya besked. Vänsterpartiets klimatveteran Jens Holm meddelar nu att han inte kandiderar i riksdagsvalet.
Ny vecka, nya besked. Vänsterpartiets klimatveteran Jens Holm meddelar nu att han inte kandiderar i riksdagsvalet.Foto: Agnes Stuber
Johanna Alskog

När Altinget i förra veckan gjorde en sammanställning av vilka miljöpolitiker som siktade på ytterligare en mandatperiod i riksdagen, var Vänsterpartiets Jens Holm en av dem som sade att han ställer upp i valet i höst. Jens Holm är sedan länge en av partiets starkaste profiler inom miljö- och klimatpolitik.

– Jag har suttit i tre mandatperioder. Det gör att man funderar på om man ska fortsätta eller göra andra saker. Men jag känner att jag har mycket att ge och det här är så roligt, sade han då till Altinget.

Nytt besked från Holm

Men nu har han ändrat sig. Han betonar att det framför allt handlar om att han redan har suttit i tre mandatperioder och att det är en mycket lång tid i Vänsterpartiets perspektiv. 

– Jag vill sluta med flaggan i topp. Nu är jag ordförande i riksdagens trafikutskott, jag är klimatpolitisk talesperson och har varit med och tagit fram klimatlagen, säger han till Altinget på tisdagen.

De finns ingen koppling mellan de snabbt skiftande beskeden och helgens kongress, enligt Jens Holm.

– Nej, helt ärligt. En sådan här process tar tid. Då när du frågande då var jag mer inriktad på att fortsätta än att inte fortsätta. Vad jag känner nu är tvärtom. Det är lite olika faktorer som spelar in. Men viktigast är tidsfaktorn. Tre mandatperioder är väldigt lång tid i Vänsterpartiets perspektiv, säger han och fortsätter:

– Jag väljer att sluta när allt är bra, när jag väljer själv så att säga.

”Ny generation som styr”

Hur den nya partiledningens uppmärksammade kursändring i miljö- och klimatfrågor har påverkat hans beslut vill han inte kommentera närmare.

– Men visst, det är en ny generation som styr Vänsterpartiet. Hur de vill göra det är upp till dem. Det jag säger till dem, det tar jag internt, säger Jens Holm som också säger att det förekommit interna diskussioner om hur frågor ska drivas och prioriteras.

Holm lyfter fram att partikongressen var bra och att ombuden beslutade om bra miljö- och klimatpolitik. 

Vad ska du göra när du har lämnat riksdagen?

– Vad vet jag inte, men jag vill fortsätta med miljö- och klimatfrågor.

De två andra företrädarna i Vänsterpartiet för miljö-, energi- och klimatpolitik – Elin Segerlind och Birger Lahti – siktar på ytterligare en mandatperiod i riksdagen. Lahti är energipolitisk talesperson och Segerlind miljöpolitisk dito.

Nämnda personer

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00