1-0 till statsstödslaget  – men nu väntar andra halvlek i EU:s subventionsmatch

EU-kommissionens plan för att svara upp mot USA:s gröna subventionspaket innebär bland annat breda produktionsstöd och omfattande statsstödslättnader. Oron för en kollapsad inre marknad dominerar nu bland reaktionerna.

Konkurrenskommissionären Margrethe Vestager pressades på
svar – och tryckte ett flertal gånger på vikten av att de föreslagna åtgärderna
är tillfälliga, transparenta, riktade och strikt kontrollerade. Men utspelet
möts verkligen inte bara av hejarop. 

<br>
Konkurrenskommissionären Margrethe Vestager pressades på svar – och tryckte ett flertal gånger på vikten av att de föreslagna åtgärderna är tillfälliga, transparenta, riktade och strikt kontrollerade. Men utspelet möts verkligen inte bara av hejarop.
Foto: Jennifer Jacquemart / EC - Audiovisual Service
Jacob Hederos

– I slutändan är dessa stöd en överföring av pengar från skattebetalarna till aktieägarna. Det är bara vettigt om stöden gör nytta för samhället i stort. Vi måste få till rätt balans och jag räknar med att alla medlemsländer delar med sig av sina åsikter till vårt arbete med att ta fram ett svar på våra utmaningar.

Konkurrenskommissionären Margrethe Vestager avslutande uttalande innan hon tog emot mediernas frågor under onsdagen pekar på en av de interna konflikter som nu dominerar den europeiska politiken.

För det är inte den lättaste övningen att ta fram ett svar på USA:s gröna subventionspaket, något som kan fungera för hela EU.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.