Säkerhetstänk i fokus när Öresundsverket får nytt liv

Med strax över en miljard kronor i stöd ska Öresundsverket få nytt liv. Syftet är att det ska fungera som en säkerhetsventil fram till 2029 i de fall där det kraftigt importberoende elområde fyra får för lite el från intilliggande områden. Men inblandade parter ser att verket också kan fylla fler syften framöver.

Öresundsverket har en produktionskapacitet på 440 megawatt el och 250 megawatt värme, men har inte varit tillgänglig för marknaden sedan 2017. Arkivfoto. <br>
Öresundsverket har en produktionskapacitet på 440 megawatt el och 250 megawatt värme, men har inte varit tillgänglig för marknaden sedan 2017. Arkivfoto.
Foto: Johan Nilsson / TT
Jacob Hederos

Historien om gasturbinverket i Malmö som kan producera el och värme med både gas och eldningsolja har varit en långkörare i svensk energipolitik.

Nu står det klart att Svenska Kraftnät kliver in och stoppar den planerade försäljningsprocessen, för att i stället besluta att verket som en säkerhetsgarant som ska vara redo för så kallad "ödrift”.

Detta innebär att driften av samhällskritisk infrastruktur från år 2025 ska kunna ske i av en avgränsad del av ett elnäten, utan förbindelse med omgivande elnätsområden.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00