Energiministrarna lämnade sitt bud om gasmarknaden – kryddat med kärnkraft

Förhandlingarna om de regelverk som ska stimulera omställningen av gassektorn tog ett kliv framåt under tisdagen. Men diskussionerna snubblade också in i en strid om kärnkraftens roll i omställningen. Ett antal länder trycker på för att kunna räkna kärnkraft som förnybart.

Frankrikes Agnès Pannier-Runacher driver på för en linje som Spaniens Teresa Ribera inte riktigt köper. Men ordförandeskapets Ebba Busch ser poänger med det förslag som förts in i sista stund till förnybartsamtalen. <br>
Frankrikes Agnès Pannier-Runacher driver på för en linje som Spaniens Teresa Ribera inte riktigt köper. Men ordförandeskapets Ebba Busch ser poänger med det förslag som förts in i sista stund till förnybartsamtalen.
Foto: © European Union 2023
Jacob Hederos

BRYSSEL: Genom att uppdatera befintliga gasregelverk och samtidigt införa extra stimulans för utbyggnad av vätgas är det tänkt att EU ska ta ytterligare steg mot att nå sina klimatmål.

Den fossila naturgasen, som är central framför allt i uppvärmning, men också i elproduktionen, ska nu stimuleras till att också blandas ut med grönare alternativ.

Det ställer bland annat krav på att energiinfrastrukturen ska anpassas och byggas till, men också på att bränslena ska komma på plats.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00