Analys av 
Sanna Rayman

Den enes medvind är den andres luftgrop

Valresultatet visar att vindarna inte blåser åt samma håll överallt samtidigt. En grön kräftgång i parlamentet behöver inte innebära att man kapsejsar på hemmaplan. Och en högervind i Europa är inte alltid något man kan surfa på hemma.

De gröna partierna i Europa tappar mandat i EU-parlamentet. Samtidigt firar Miljöpartiet på hemmaplan att de får behålla sina tre platser.
De gröna partierna i Europa tappar mandat i EU-parlamentet. Samtidigt firar Miljöpartiet på hemmaplan att de får behålla sina tre platser.Foto: Nicklas Thegerström/TT
Sanna Rayman

På ett sätt kännetecknades EU-valet av spretighet. Under valkvällen skrällde det i alla möjliga riktningar.

I Frankrike utlyste president Macron nyval efter nationalismens framgångar. Finlands skräll kom i form av framsteg för finska Vänsterförbundet. Socialdemokraterna i Tyskland gjorde ett katastrofval, medan Alternativ för Tyskland – hemmahörande på yttre högerkanten – tog stora kliv framåt.

Trots allehanda konvulsioner förefaller resultatet emellertid inte göra ett alltför kraftigt avtryck i Europaparlamentet. Tydligast där är kräftgången för de gröna och liberala krafterna, men trots denna kvarstår huvuddragen. 

Läs också

Svenska läxor

Ur ett svenskt perspektiv innebär det här valresultatet ett antal läxor att lära för partierna. En sådan är kanske insikten att vindarna inte nödvändigtvis blåser åt samma håll överallt samtidigt. En grön kräftgång i parlamentet behöver inte innebära att man kapsejsar på hemmaplan. Och en högervind i Europa är inte alltid något man kan surfa på hemma.

Trots högervindarna i Europa backar nu SD för första gången på dryga tre decennier

Sverigedemokraterna har generellt alltid haft svårt att mobilisera sina väljare i EU-val. Samtidigt har de föga erfarenhet av att backa i val, så det är svårt att beskriva deras resultat som annat än ett nederlag, i synnerhet som de förmodligen fick mobiliseringshjälp snarare än stjälp efter Kalla Faktas avslöjande om partiets anonyma partirattade konton. 

Efter att det preliminära valresultatet presenterats på valkvällen menade toppkandidaten Charlie Weimers att bakslaget sannolikt berodde på samma avslöjande och att partiet fått för mycket frågor om det. Å andra sidan var det många SD-företrädare som veckorna före valet trodde tvärtom: att avslöjandet kunde spela partiet i händerna, vilket väl är en av anledningarna till att man också använde det hela i den egna valkampanjen.

Ett EU-vänligt Sverige

Trots detta och trots högervindarna i Europa backar nu SD för första gången på dryga tre decennier. En anledning kan förmodligen hittas i en siffra från söndagens vallokalsundersökning, som presenterades i SVT under kvällen. På frågan om man anser att Sverige ska gå ut ur EU svarade 79 procent nej och 10 procent ja.

Frågan om en swexit var het inom SD vid deras landsdagar i höstas och partistyrelsen fick markera mot de partimedlemmar som önskade hårdare skrivningar om utträde. Ledningen fick sin vilja igenom, men trots detta är det svårt att säga annat än att SD är det parti som skarpast ogillar EU. Det betyder att man från start har en förhållandevis dålig matchning mot hur lejonparten av de svenska väljarna ser på saken.

Lättnad för somliga

Å andra sidan. Vänsterpartiet, Sveriges andra tydligt EU-skeptiska riksdagsparti, gör samtidigt ett succéval, trots att det bara är några få veckor sedan man efter en het debatt på kongressen lämnade sitt skarpa krav på EU-utträde bakom sig.

Ett kliv till nära 11 procent av väljarstödet lär innebära en lättnadens suck för Nooshi Dadgostar, vars strategi varit bitvis ifrågasatt inom partiet. Det här valresultatet kommer göra hennes tid härifrån till nästa riksdagsval enklare internt.

Samma gäller för Magdalena Andersson och Ulf Kristersson – och givetvis för de gröna språkrören. Även Johan Pehrson – och i förlängningen Tidösamarbetet klarade livhanken. Övriga partiledare slipar nog redan på bortförklaringar. 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024