Branschrepresentanter rasar: Elbusspremien försvinner i praktiken

Regeringens snabba besked om att strypa premiestöd till stadselbussar har fått branschföreträdare att reagera kraftigt. Nu viks budgetmedlen i praktiken till lastbilar- och arbetsmaskiner menar Sveriges Bussföretag.

Regeringens beslut anses strypa möjligheterna för kollektivtrafiken att få elbusspremier. ”Och jag är inte ensam i min bedömning.”

 menar branschchefen för Sveriges Bussföretag.
Regeringens beslut anses strypa möjligheterna för kollektivtrafiken att få elbusspremier. ”Och jag är inte ensam i min bedömning.” menar branschchefen för Sveriges Bussföretag.Foto: Fredrik Sandberg / TT samt Transportföretagen
Jacob Hederos

Med lite mer än en månad innan deadline beslutade regeringen under Almedalsveckan att strypa elbusspremien från att gå till elstadsbussar. I stället skulle endast mer långväga modeller kunna ta del av stödmedlen.

{{toplink}}
Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

Men agerandet har fått både Svensk kollektivtrafik och Sveriges bussföretag att gå i taket, och de och deras medlemmar har bland annat kritiserat regeringen för att inte ha förankra sitt beslut.  

Sveriges Bussföretag delar dock samtidigt både regeringens och Energimyndighetens slutsats om att marknadsintroduktionen till elstadsbussar inletts, om än koncentrerat till vissa få regioner.

0:000:00