Wikström (L) kritiseras för extraknäck

DUBBELJOBB. Liberalernas toppnamn i EU-valet Cecilia Wikström tjänar omkring 70 000 kronor extra i månaden på styrelseuppdrag, rapporterar SVT. 

Cecilia Wikström (L) är EU-parlamentariker, vilket är ett heltidsuppdrag. Som ledamot tjänar hon omkring 80 000 kronor i månaden och utöver det får hon även höga reseersättningar och traktamenten. Men nu visar SVT Nyheters granskning att Wikström utöver det drar in ungefär 70 000 kronor extra i månaden genom styrelseuppdrag i företagen Beijer-Alma och Elekta.

Kritik

Cecilia Wikström tycker inte att hennes sidouppdrag är något konstigt. 

– Jag har hög arbetskapacitet, säger hon till SVT.

Men att det är oproblematiskt att ha styrelseuppdrag vid sidan av uppdraget som parlamentariker är det inte alla som håller med om.

– Det är allvarligt och mycket olämpligt, säger statsvetaren Marja Lemne, till SVT.

"Lagligt, men olämpligt", skriver UNT:s liberala chefredaktör Sakine Madon.

Läs också: Liberalerna stuvar om på EU-listan

Det finns andra europaparlamentariker som menar att man inte heller hinner med uppdrag vid sidan om. En av dessa är socialdemokraten Aleksander Gabelic (S).

– Tar man uppdraget på allvar hinner man inte annat. Det är ett heltidsuppdrag, säger han till SVT Nyheter.

Uppförandekod

Att ha sidouppdrag som parlamentariker bryter inte mot några regler, men enligt uppförandekoden bör de inte söka "finansiell vinning", samt avhålla sig från intressekonflikter. 

– Den stund det kommer lagstiftning eller annat där jag kan anses jävig kommer jag vara den förste att jäva ut mig och inte delta i de besluten, säger Wikström till SVT.

Medicinföretaget Elektas huvudägare och styrelseordföranden är Laurent Leksell. Han var en av de som uppmärksammades av SVT i granskningen av de så kallade ”Paradisdokumenten" för att ha undanhållit skatt genom avancerade bolagsupplägg.

,

Forrige artikel Nya arbetsmarknadsbyrån delar Sverige – men inte EU Nya arbetsmarknadsbyrån delar Sverige – men inte EU Næste artikel Strid väntas om miljöstöd i jordbrukspolitiken Strid väntas om miljöstöd i jordbrukspolitiken