Vändpunkt har tagit sig över första tröskeln

EU-VAL. Partiet som samlar bland annat flera MP-utbrytare har uppfyllt valmyndighetens krav för att kunna ställa upp i EU-parlamentsvalet. Nu sker en slutspurt för att få in kandidater till partiets lista.

Foto: Johan Manell/Altinget
Jacob Hederos

Under tisdagskvällen meddelande partiets talesperson Carl Schlyter att 2093 underskrifter och de nödvändiga pengakraven till valsedlar var avklarade. Därmed tar Partiet vändpunkt steget in i valkampanjen inför EU-parlamentsvalet i maj.

Men vilka som blir partiets kandidater är fortsatt oklart. Den tidigare planen att gå fram med en kortare lista fick skrotas efter att intresset bland medlemmarna för att nominera kandidater och själva ställa upp på listan visade sig vara större än väntat.

Partistyrelsen sätter listan

Det blir dock inte aktuellt att hålla medlemsomröstningar för att kunna fastställa listan, vilket är den fastlagda praktiken som annars ska styra i stadgarna. De praktiska förutsättningarna fanns helt enkelt inte, säger partiets talesperson Carl Schlyter till Altinget.

– I våra stadgar har vi gjort ett undantag just för detta val. Förutom alla politiska och ekonomiska utmaningar så är de praktiska utmaningarna också stora när man startar ett parti så här kort inpå valet.

Läs mer:  MP-höjdare går till Partiet vändpunkt

Vårt mål är ju att påverka svensk politik på längre sikt också. Inte bara bli en dagsfluga i ett EU-val.

Carl Schlyter (PV)
Partiledare

Istället blir det partistyrelsen som avgör. Men den slutliga listan som partiet går till val med ska först presenteras på tisdag, fortsätter Schlyter.

– Vi måste praktiskt gå till valmyndigheten för att kolla vilka kandidaters ansökan som faktiskt har hunnit komma in innan deadline den 28:e först.

Kampanjande

Därefter fortsätter partiets kampanjarbete. I veckan har partiet varit ute i Stockholm och Malmö och svarat på frågor och diskuterat sin politik.

– De flesta som kommit fram har varit glada för att det nu finns ett alternativ som lockar dem att engagera sig. Men det har också kommit fram personer som frågat ”hur ni skiljer er från andra partier” och också de som rent konkret undrar hur olika förslag ska funka i praktiken, såsom hur det ska gå att föra tillbaka pengarna som samlas in från miljöskatterna, säger Carl Schlyter.

Siktet är nu inställt på EU-valet. Men vad som händer om kampanjen inte går vägen och partiet tar något mandat har inte hunnit diskuterats ännu.

– Ärligt talat har vi mest diskuterat hur vi ska göra om det går bra, säger talespersonen Carl Schlyter till Altinget skrattandes.

Krishanteringen tar ni senare?

– Ja men lite så. Men alla fattar ju att det är en chansning att starta ett parti hundra dagar innan ett val, säger Carl Schlyter och fortsätter:

– Men vårt mål är ju att påverka svensk politik på längre sikt också. Inte bara bli en dagsfluga i ett EU-val. Vi vill att övriga partier ska behöva förhålla sig till oss, och vi vill ju förflytta debatten till att ifrågasätta både nyliberalism, arbetslinjen och ständigt ökad produktion som mål för samhället. Alla de tre sakerna vill vi bidra till att förskjuta debatten på. Då behövs ju vi mer långsiktigt än ett EU-val.

Läs också kommentaren: Upplagt för flopp

Nämnda personer

Carl Schlyter

Talesperson för klimat, skog och systemförändring Greenpeace Sverige
Kemiteknik (KTH, 1994)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00