Tuff kamp för frihandeln när EU vill matcha USA:s gröna subventioner

Ytterligare uppluckring av statsstödsregler lockar i Berlin och Paris. I Bryssel skissas det på ännu mer gemensam upplåning. Men motståndarna kämpar för att mjuka upp EU:s svar på USA:s subventioner till grön industriomställning.

Svenskarna i ordförandeskapet balanserar på slak lina när de ska försvara sin frihandelspolitiska linje mot framrusande stödförespråkare i Bryssel.<br>
Svenskarna i ordförandeskapet balanserar på slak lina när de ska försvara sin frihandelspolitiska linje mot framrusande stödförespråkare i Bryssel.
Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service
Jacob Hederos

Maktkampen i Bryssel är på högvarv mellan dem som förespråkar en ”EU first”-politik, med inspiration hämtad från andra sidan Atlanten, och dem som ser fördelarna i en frihandelsfokuserad motsvarighet.

Från förespråkarna för den tidigare linjen, ledda av framför allt Frankrike, så är budet klart. Det går inte att svara upp mot USA:s subventionsstöd till grön omställning utan att det offentliga öppnar plånboken. Särskilt i rådande energikris.

Men motståndarna vässar också på sina argument. I ett flertal utspel under de senaste månaderna har bland andra Svenskt Näringsliv försökt trycka på vikten att försvara fri konkurrens. Men motståndarna jobbar i uppförsbacke.

Altinget logoEU
Läs Altinget EU gratis 2023
Vi sätter fokus på EU-frågorna under Sveriges ordförandeskap 2023. Därför kan du läsa Altingets EU-nyhetsbrev gratis från januari till och med juni 2023. Läsningen avslutas därefter automatiskt och du behöver inte göra mer.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00