"Trumps slutgiltiga beslut om tullar är ett slag i ansiktet"

DEBATT. Det finns bara förlorare efter USA:s beslut om ståltullar. EU och USA borde istället hitta tillbaka till sin tidigare nära relation och gemensamt ta itu med den verkliga orsaken till obalansen i världshandeln – Kinas otillbörliga handelspolitik, skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley. 

Av: Fredrick Federley (C)
Europaparlamentariker

Har man följt nyheterna de senaste månaderna kan man lätt att tro att Europa och USA – kanske de närmaste av allierade under modern tid – rustar för strid. Trumps tullar, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, rörde till det ordentligt i grytan när de presenterades över en tweet i början av mars i år. Först skulle EU få ett undantag till en början och så i slutet av maj så kom beskedet att det visst blir tullar även för EU, Mexiko, Japan och Kanada.  

Branschen inför enorma utmaningar

I rent ekonomiska termer är det oerhört svårt att förstå den amerikanska handelspolitiken. Med sin långa erfarenhet i företagsvärlden är jag övertygad om att Trump åtminstone i teorin vet vad beslutet med tullar får för konsekvenser. Förra gången USA införde ståltullar blev resultatet att 197 000 amerikanska jobb försvann. Sverige exporterar stål för 41 miljarder. Även om exporten till USA är en liten del av den totala exporten så blir dessa snabba omkast enorma utmaningar för hela branschen.

Finns bara förlorare 

Eftersom Trumps utspel filtreras genom hans budskap ”Amerika först” så kommer de faktiska konsekvenserna i andra hand i alla avvägningar. Det gör att han är villig att offra amerikanska jobb på Amerika först-altaret. Därför är det svårt att bli förvånad på de här tokbesluten. Trump vill slå split i den fria världen och minska tillväxten. Detta är början på något farligt, skadligt och dumt och det finns bara förlorare i det här dramat.

Viktigt med förutsägbarhet 

För Sverige som ett litet exportberoende land med verkstadsorter så som Olofström, Gnosjö och Oxelösund är frihandel helt avgörande och livsviktig för en långsiktig tillväxt. Jag vill se mer frihandel mellan fler länder. Både för att skapa fler jobb i Sverige och minska fattigdomen runt om i världen. Goda och stabila ekonomier skapas genom fri konkurrens, fri handel och stabila spelregler. Är det någonting som företag kräver är det förutsägbara förutsättningar. 

Motåtgärder från EU är oundvikligt

I den verklighet som nu råder så blir EU:s svar med motåtgärder tyvärr oundvikligt. Det är också bra att EU tidigt lämnat in ett klagomål till världshandelsorganisationen WTO, och kommer kräva ersättning för Trumps beslut. Det behövs sättas hårt mot hårt. Men på lång sikt bör istället EU och USA snabbt hitta tillbaka till sin forna nära relation. Där vi tillsammans arbetar för att ta itu med Kinas otillbörliga handelspolitik, som är den verkliga orsaken till dagens obalans i världshandel och till överproduktion av stål och aluminium. Vi måste göra allt för att förhindra att västvärlden hamnar längre ner i en era av protektionism, något som skulle urholka det internationella handelssystemet som Europa hjälpt till att bygga. I en tid då Kinas makt ständigt växer med en politisk ekonomi i direkt motsats till vår egen måste EU och USA förbli partners.

Forrige artikel MP: Integriteten behöver skyddas MP: Integriteten behöver skyddas Næste artikel SD: SD: "Nu tar vi nästa steg mot en Swexit"
 Jaktintressen laddar om inför ny strid om blyförbud

Jaktintressen laddar om inför ny strid om blyförbud

JAKT. Det är redan förbjudet med blyhagel i våtmarker i Sverige. Ändå sliter Svenska jägareförbundet hårt för att skjuta ner det förslag från EU-kommissionen som medlemsländerna ska ta ställning till i veckan.