Sverige skyndar på elmarknadsreform i rådet – kan bli klart på fredag

Den 19 juni kan det bli slutligt klart hur EU:s medlemsländer vill få till en förändring av den europeiska elmarknaden. Men det är fortsatt oklart om Sverige kan få ihop en kompromiss. På fredag testas än en gång ordförandeskapets balansförmåga.

För att bryta energiberoendet av Ryssland behövs bland annat elmarknadsreglerna göras om, menar EU-lagstiftarna. Men det råder fortsatt delade meningar kring vilka ramar som ska gälla. Arkivfoto från Nord stream-sabotaget.<br>
För att bryta energiberoendet av Ryssland behövs bland annat elmarknadsreglerna göras om, menar EU-lagstiftarna. Men det råder fortsatt delade meningar kring vilka ramar som ska gälla. Arkivfoto från Nord stream-sabotaget.
Foto: Kustbevakningen
Jacob Hederos

Medlemsländerna, under ledning av det svenska ordförandeskapet, siktar fortsatt på att driva på för att införa marginalkontrakt brett som den enda stödformen i unionen. Detta trots de många farhågor som har lyfts från myndigheterna med ansvar för tillsyn av elmarknaden.

Att parlamentet intagit en mer avvaktande hållning till elmarknadsförslagen och siktar på att sätta ner foten först i september kring alla delar i paketet som presenterades den 14 mars, har hittills inte fått ministerrådet att sänka tempot. 

– Det kan dock först bli klart på sittande möte mellan energiministrarna, säger en källa i förhandlingarna till Altinget.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00