Sverige drivande i kompromiss om EU:s renoveringskrav

Svenska regeringen har varit tystlåten om förhandlingarna som pågår kring EU:s nya renoveringskrav på byggnader. Men när EU-ordförandeskapet nu lämnats över till Spanien berättar Ebba Busch (KD) att kompromissen som EU-lagstiftarna nyligen landat i är något Sverige lobbat för. 

”Det blir ett ganska stort hopp upp i lägsta nivå och det är där vi har försökt sätta fokus”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) angående det kompromissförslag som EU-lagstiftarna uppnått om EUs nya renoveringskrav. 
”Det blir ett ganska stort hopp upp i lägsta nivå och det är där vi har försökt sätta fokus”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) angående det kompromissförslag som EU-lagstiftarna uppnått om EUs nya renoveringskrav. Foto: Mats Anderssson / TT
Louise Carlsson-ÖrningJacob Hederos

EU-kommissionen, parlamentet och ministerrådet lyckades nyligen landa i en kompromiss om hur kraven på renoveringar av EUs byggbestånd ska utformas.

Det kompromissförslag som nu ligger på bordet ses som en vinst för ministerrådet – och för Sverige som lobbat för den linje som EU-lagstiftarna nu enats om, enligt energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Det är en otroligt svårnavigerad fråga med många låsningar åt många håll.

Ebba Busch (KD)
Energi- och näringsminister

– Ja, det får man säga, säger hon till Altinget. 

Som ordförandeland för EU har Sverige varit tystlåtna i hur man ställt sig, då uppdraget främst varit att driva ministerrådets linje snarare än det egna landets. Men sedan i juli har Sverige lämnat över ordförandeklubban till Spanien. 

– Det är en otroligt svårnavigerad fråga med många låsningar åt många håll. Men det stämmer att det var ett sätt att försöka föra frågan framåt, säger Ebba Busch (KD).

Kompromissen som man landat i, efter långdragna förhandlingar i mitten på oktober, innebär att EU:s renoveringskrav på bostäder ställs på den genomsnittliga energiprestandan för medlemslandet. Detta istället för specifika krav på att de byggnader med sämst energiprestanda ska förbättras, vilket parlamentet och kommissionen velat införa. 

Läs också

Klassningen skiljer

Från svensk sida har det varit viktigt att se till att Sverige inte missgynnas av de nya kraven till följd av att energiklassningen inom EU ser olika ut i olika länder och att Sveriges klassning generellt är lägre än för motsvarande byggnader i andra länder. 

– Man ska komma ihåg att Sverige har en helt annan typ av energiprestanda än nästan alla andra länder vad gäller energieffektivitet i våra byggnader. Ska vi pressa upp den ytterligare utan att ta hänsyn till den höga grundnivå som Sverige redan idag ligger på, då riskerar det att falla ut som väldigt höga kostnader, inte minst för hyresgäster, säger Ebba Busch. 

Läs också

Hon poängterar samtidigt att frågan om energieffektivisering är något som regeringen kommer att prioritera.

– Men vi ska inte göra det på ett sätt som driver människor man ur huse och där de stora energieffektiviseringsvinsterna inte sker i andra länder, säger hon. 

”Stort hopp upp i lägsta nivå”

Från Sverige allmännyttas sida välkomnar man beskedet att kraven ställs på den genomsnittliga energiprestandan i medlemsländerna. Men samtidigt finns en oro över att lagstiftningen inte blir lika tydlig och kraftfull som den modellen med krav på renovering av de sämsta byggnaderna.

Ebba Busch håller inte med. 

– Det blir ett ganska stort hopp upp i lägsta nivå och det är där vi har försökt sätta fokus. Men man hade kunnat tänk sig en annan modell som hade tagit mer hänsyn till ett objektivt grundläge, säger hon. 

 

Läs också

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00