Svenska EU-parlamentariker vill slopa sommartiden

INITIATIV. Natten mellan lördag och söndag ställer alla EU-länder fram klockan en timme, trots att opinionen mot klockvridandet växer. Alla svenska EU-parlamentariker har röstat för att kommissionen ska utreda frågan.

Fakta
Så kan sommartiden påverka dig

Antalet hjärtinfarkter i Sverige ökar de tre första dagarna efter att sommartiden börjat enligt Karolinska institutet. Den största orsaken är sömnbristen menar forskarna.

2017 års Nobelpristagare Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young förklarade att vår inre biologiska klocka anpassar kroppen till dygnets olika faser och styr viktiga funktioner som sömn, hormonnivåer, kroppstemperatur och metabolism. Störs kroppens rytm och den inre klockan av en tidsomställning kan vi må sämre.

Känsliga personer och kvällsmänniskor kan också uppleva en dygnsrytmisk stress, så kallad ”social jetlag” där det tar flera veckor innan kroppen anpassat sig till den nya tiden.

Av: Calle Berglund

Cecilia Wikström (L) är ordförande i utskottet för framställningar i Europaparlamentet. Hon har det senaste året tagit emot hundratusentals namnunderskrifter och flera upprop mot sommartiden i EU,

Dokumentation

Svenska EU-parlamentariker om sommartid

Vill du att omställningen till sommartid ska avskaffas inom EU?

Cecilia Wikström (L)
– Jag tycker det är rimligt. Det är ett ohyggligt stort mänskligt lidande bakom detta och finns det nu vetenskap och beprövad erfarenhet bakom är det ganska korkat att fortsätta som inget hänt.

Fredrick Federley (C )
– Ja, men vi behöver göra det gemensamt för att det inte ska bli kaos i logistikplaneringen med mera. Folk upplever problem med tidsomställningen år efter år.

Kristina Winberg (SD)
– Ja, det händer negativa saker när man ändrar på tiden. Det är hälsorisker och innebär mycket jobb och kostnader. Om det blir mörkt klockan tre eller fyra spelar inte heller så stor roll för mig.

Anna Hedh (S)
– Ja, jag tycker inte att vi ska behöva hålla på att ställa fram och tillbaks klockan. Det påverkar människor och påverkar mig mycket. Men man måste över var vi ska stanna tiden någonstans.

Gunnar Hökmark (M)
– Jag tycker det är rätt bra med vintertid och sommartid och ser inget större skäl att ändra på det. Men jag röstade för att kommissionen skulle utreda det.

Lars Adaktusson (KD)
– Ja, som vi som parti har motionerat i frågan tidigare och jag är positiv till att ändra det nuvarande systemet. Jag tycker att det känns onödigt och otidsenligt att ställa om tiden.

Max Andersson (MP)
– Ja, jag är mycket för att vi ska sluta att ställa om klockorna och hoppas att det blir sista gången nu till helgen. Forskningen visar att många människor mår dåligt och blir onödigt mycket stressade.

Malin Björk (VP)
– Ja, eftersom studier visat att tidsomställningen har negativa effekter för folkhälsan, jordbruket och trafiksäkerheten.

Soraya Post (FI)
– Jag tycker att det räcker att vi har en tid och då skulle jag föreslå sommartiden. Men jag vill vänta och se vad studierna visar.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00