Svenska EU-parlamentariker vill slopa sommartiden

INITIATIV. Natten mellan lördag och söndag ställer alla EU-länder fram klockan en timme, trots att opinionen mot klockvridandet växer. Alla svenska EU-parlamentariker har röstat för att kommissionen ska utreda frågan.

Av: Calle Berglund

Cecilia Wikström (L) är ordförande i utskottet för framställningar i Europaparlamentet. Hon har det senaste året tagit emot hundratusentals namnunderskrifter och flera upprop mot sommartiden i EU, bland annat från Finland och Nederländerna.

– Folkopinionen är väldigt stark och det finns ingen som säger att man vill behålla den. De som har en uppfattning tycker att man ska sluta att manipulera tiden, säger hon.

Den årliga omställningen från normaltid (vintertid i dagligt tal) till sommartid i unionen styrs idag av ett EU-direktiv från 1998. Men den 8 februari i år röstade 384 ledamöter i Europaparlamentet fram en resolution som kräver att kommissionen ska utvärdera direktivet och överväga att ändra det i alla EU-länder, utifrån aktuell forskning.

– Det reflekterar en opinion som finns runt om i Europa och blir trycket tillräckligt hårt kan kommissionen inte gå emot det, säger Fredrick Federley (C ).

Från början var tanken med sommartiden att spara energi och pengar genom att använda mer av dagsljuset under samhällets aktiva timmar. Men den effekten har visat sig vara marginell och andra förklaringar har inte hörts i debatten.

– Jag har hittills inte sett några rimliga argument för att man ska fortsätta med tidsomställningen. Det enda har varit att det inte är så jobbigt att ställa om och att det är skönt med långa sommarkvällar, säger Fredrick Federley.

Forskare vid Karolinska institutet har däremot sett att antalet hjärtinfarkter i Sverige ökar de tre första dagarna efter att klockan ställts om till sommartid, mest på grund förlorad sömn som stör hjärtats funktion. Sommartiden kan också bli jobbig för personer som är känsliga för en störd dygnsrytm, men alla påverkas olika.

– Jag fick mejl från en pappa till en son som är autistisk. Han vittnade om hur jobbigt det är för pojken att komma tillbaka till sina rutiner när klockan ställts om, säger Kristina Winberg (SD).

Klockvridandet innebär också extra kostnader för transportsektorn och ett allmänt irritationsmoment för alla som missar den, oavsett om de påverkas fysiskt eller ej.

– Att tiotusentals människor i Europa ändå upplever att de är känsliga för tidsomställningen är ett tillräckligt stort skäl för att ta bort den, säger Cecilia Wikström.

EU-kommissionären Violeta Bulc, som nu fått frågan på sitt bord, poängterade i Europaparlamentet att en eventuell ändring av direktivet måste ske samtidigt i alla EU-länder för att den inre marknaden ska kunna fungera. När kommissionen kommer att presentera ett eventuellt ändringsförlag är oklart.

– Jag tror inte att de lägger fram ett lagförslag före EU-valet, utan att det kommer nästa mandatperiod. Att tro på ett beslut före 2020 är optimistiskt, säger Max Andersson (MP).

Forrige artikel Juncker anklagas för svågerpolitik Næste artikel Nord Stream 2 ska följa EU-reglerna
  • Rapportera

    Bo Nyström

    Två timmars sommartid året om!

    Vi borde inte behöva ställa om klockan två ggr per år! För så där hundra år sedan gick medelsvensken till sängs lite efter kl 21, vilket innebär att man följde dygnets ljusväxlingar på ett betydligt hälsosammare sätt in vi gör idag. Med nutidens dygnsvanor är timmes sommartid alldeles för lite, så mitt förslag är två timmar - året om.

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.