Spanskt språkkrav möts med skepsis inom EU

På EU-ministermötet i veckan vill ordförandelandet Spanien att katalanska, baskiska och galiciska ska bli officiella EU-språk. Ett inrikespolitiskt motiverat förslag med potentiellt långtgående följder.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez framtid hänger på en skör tråd och går bland annat via uppgiften att göra katalanska, baskiska och galiciska till officiella EU-språk.<br>
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez framtid hänger på en skör tråd och går bland annat via uppgiften att göra katalanska, baskiska och galiciska till officiella EU-språk.
Foto: Europeiska unionens råd
Natacha López

Sedan valet den 23 juli, där inget av de politiska blocken fick majoritet, har den spanska regeringens framtid hängt i luften. Socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez leder nu en övergångsregering och behöver stöd av det katalanska separatistpartiet Junts, och deras sju parlamentariker, för att kunna sitta kvar. Junts har dock visat sig svårflörtade. 

Redan för att släppa fram socialdemokraten Francina Armengol som kongressens talman krävde Junts att det skulle bli tillåtet för kongressledamöter att hålla sina framföranden på katalanska – vilket redan blivit verklighet. De krävde samtidigt också att Sánchez regering skulle trycka på för att katalanska, baskiska och galiciska ska bli officiella EU-språk.

Junts ledare Carles Puigdemont, som lever i självvald exil i Bryssel efter att ha dömts för sin roll i den katalanska folkomröstningen om självständighet, presenterade nyligen sina krav för att stödja en regering. Där lyfte han fram att det spanska ordförandeskapet i EU:s ministerråd ger ett ypperligt tillfälle att driva språkfrågan och en möjlighet för Sánchez att bevisa att han håller sitt ord.

Det finns många minoritetsspråk som inte är officiella språk i EU.

Jessika Roswall, EU-minister

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00