Debatt

Skyttedal och SD ställer EU:s bönder mot Ukrainas

I dag röstar parlamentet om att förnya Ukrainas tullfrihet. Att både Sara Skyttedal och Sverigedemokraterna medverkat till att försämra avtalet är en hård spark på smalbenet för Ukraina som slåss för hela Europas frihet. Nu har parlamentet en sista chans. Det skriver Karin Karlsbro (L), europaparlamentariker. 

”Det är skamligt att Europas höger och protektionister låter Ryssland göra matproduktionen till ett vapen”, skriver debattören.
”Det är skamligt att Europas höger och protektionister låter Ryssland göra matproduktionen till ett vapen”, skriver debattören.Foto: Jessica Gow/TT, Janerik Henriksson/TT
Karin Karlsbro
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion har EU:s vassaste vapen mot Putins anfallskrig varit enigheten bakom stödet till Ukraina. EU har bidragit med ekonomiskt, humanitärt och militärt stöd vilket varit en starkt bidragande faktor till att Ukraina lyckats försvara sig och även återtagit landområden. 

Stoppades av Skyttedal och SD 

En del av EU:s stöd till Ukraina utgörs av handelslättnader. Redan i juni 2022 togs alla tullar mellan EU och Ukraina bort för att stärka Ukrainas ekonomiska utveckling.

Men det stoppades i Europaparlamentet av Europas konservativa med Sverigedemokraterna och Sara Skyttedal i spetsen.

Det ryska anfallskriget har varit förödande för det ukrainska jordbruket och spannmålsexporten som också är en av landets viktigaste inkomstkällor. Lönsamheten har kraftigt minskat för Ukrainas lantbrukare. Mellan 2021 och 2022 minskade exporten med nästan 40 procent på grund av att stora delar av landet är ett slagfält. Åkermark har minerats och transportvägar blockerats och förstörts.

I mars var tanken att tullfriheten skulle förlängas. Det borde ha varit en enkel affär, särskilt eftersom EU:s medlemsländer redan sagt ja. Men det stoppades i Europaparlamentet av Europas konservativa med Sverigedemokraterna och Sara Skyttedal i spetsen.

Det ledde till att frågan bollades tillbaka till ministerrådet där medlemsländerna till slut kom överens om ett nytt och betydligt sämre avtal. De nya restriktionerna kan kosta Ukraina närmare fyra miljarder kronor varje år. Pengar som Ukraina hade kunnat använda för att köpa vapen och ammunition.

Möts för sista gången i år 

Denna vecka möts vi i Europaparlamentet i Strasbourg för sista gången under den här mandatperioden.

Inför omröstningen om det färdigförhandlade förslaget höjs återigen röster som kräver att Europaparlamentet röstar nej till avtalet. Sverigedemokraternas partigrupp ECR röstade nej till förslaget i det ansvariga utskottet och flera delegationer har sagt att de kommer rösta ner avtalet. Skulle förslaget om tullfrihet få nej av en majoritet i Europaparlamentet betyder det att tullfriheten upphör när det nuvarande avtalet löper ut i juni, eftersom parlamentet inte samlas igen förrän efter sommaren.

Altingets gratis nyhetsbrev

Det skulle innebära att alla tullar mot Ukraina helt återinförs i sommar. Det är skamligt att Europas höger och protektionister låter Ryssland göra matproduktionen till ett vapen.

Jag vill därför uppmana alla mina svenska kollegor i parlamentet att rösta ja till avtalet som ligger på bordet. Allt annat skulle vara ett stort svek mot Ukraina och en gåva till Putin. Ukraina förtjänar bättre än att slängas under traktorn.

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00