Skämspris till Polen på klimatmötet

COP24. Polens får kritik för sitt sätt att leda arbetet i en av de två huvudfrågorna på klimatmötet i Katowice. Kritiken kommer såväl miljörörelsen, observatörer och förhandlingsdeltagare.

KATOWICE: Ordförandeskapet på klimatmötet COP24 hyllas i flera sammanhang för att agera kraftfullt och skapa förutsättningarna för att få till ett regelverk till Parisöverenskommelsen.
– Det märks att de prioriterar frågan, säger en förhandlare från ett utvecklingsland till Altinget.

Men det är få som säger att de är lika framåt när det kommer till den andra huvudfrågan på COP24, det vill säga att ro hem en ambitionsökning i utsläppsminskningsåtagandena innan Parisavtalet träder i kraft år 2020.

Nuvarande utsläppslöften i de nationella åtagandena (NDC:er) leder sammantaget till en temperaturökning på minst 3,5 grader, och mot bakgrund av senaste 1,5-gradsrapporten så krävs kraftiga insatser redan nu för att undvika katastrofala följder på bland annat ekosystemen.

– Vi gör inte tillräckligt för att förhindra klimatkatastrofer, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i sitt inledningstal.

FN:s klimatpanel IPCC upprepade under tisdagen att det krävs en halvering av utsläppen till år 2030 om det ska finnas möjligheter att nå 1,5-gradersmålet, men budskapet verkar inte ha gjort stort avtryck hos ordförandelandet.

Läs mer: IPCC-rapport pressar EU:s ledare inför klimatmötet

Den så kallade Talanoadialogen, som processen kallas som ska leda till ambitionsökning, har nämligen hamnat i skymundan under mötet. Det bekräftar flera förhandlare för Altinget. Under tisdagen korades därför ordförandelandet Polen till ”Dagens fossil” av delar av miljörörelsen.

– De måste kliva upp på podiet och leverera i en av huvudfrågorna på det här kritiska klimatmötet, säger Wendel Trio vid miljösamarbetet CAN Europe, som är en av organisationerna bakom det mindre smickrande priset.

Hoppet ställs till möte 2019

Det finns dock flera tillfällen då en ambitionsökningen ändå kan lanseras innan Parisavtalet träder i kraft. Under nästa vecka bjuds ministrarna in till att lansera nya åtaganden, men förhoppningarna är lågt ställda på att detta kan ske redan här i Polen. Många riktar nu istället blickarna mot ett stort klimatmöte i september år 2019 i FN:s högkvarter, som har den uttryckliga målsättningen att mobilisera ökade åtaganden.

Läs mer: Ministrar krattade manegen för höjda EU-klimatbud

Forrige artikel Podd: Gula västar, klimatpanik och verklighetens Good Bye Lenin Podd: Gula västar, klimatpanik och verklighetens Good Bye Lenin Næste artikel Känsliga samtal om utsläppshandel under Parisavtalet Känsliga samtal om utsläppshandel under Parisavtalet
Von der Leyen ger inte upp om utsläppshandelspeng

Von der Leyen ger inte upp om utsläppshandelspeng

MFF. EU-kommissionen gör omstart av flera planer på hur de ska dra in pengar till budgetkassan. Men mycket har hänt sedan Angela Merkel satte ner foten i protest mot utsläppshandelspengen i februari.