SCB:s budgetoro: Riskerar att utarmas

Undersökningar slopas när SCB tvingas hantera ökande krav utan tillskott från regeringen. Nu är möjligheterna till ytterligare omprioriteringar begränsade. Generaldirektör Joakim Stymne ser med oro på framtiden om inget görs.

Effektiviseringar och omprioriteringar ska möta ökande EU-krav och omvärldens förväntan på statistik av hög kvalitet, angav regeringen i budgeten för 2023. Men nu behövs ytterligare resurser för att inte myndighetens relevans ska utarmas, menar generaldirektör Joakim Stymne.
Effektiviseringar och omprioriteringar ska möta ökande EU-krav och omvärldens förväntan på statistik av hög kvalitet, angav regeringen i budgeten för 2023. Men nu behövs ytterligare resurser för att inte myndighetens relevans ska utarmas, menar generaldirektör Joakim Stymne.Foto: Christine Olsson, Pontus Lundahl/TT
Miranda Olsson

Efter en större genomgång av verksamheten genomförde SCB i höstas vad generaldirektör Joakim Stymne kallar tuffa omprioriteringar.

– Om vi inte gjorde någonting skulle vi komma i en knepig ekonomisk situation, säger han till Altinget.

Myndigheten har behövt dra ner på personalstyrkan, med uppsägningar inom kommunikation och administration, men effektiviseringarna har också kommit att få effekter på SCB:s statistikuppdrag.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00