Sara Skyttedal lämnar KD och blir vilde – litar inte på Ebba Busch

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal lämnar Kristdemokraterna men kommer att sitta kvar i Europaparlamentet som politisk vilde mandatperioden ut. 

”Jag hade lösa kontakter med andra partier. I den situationen hade jag kunnat tänka mig att konsulta även åt Moderaterna”, säger Sara Skyttedal i intervjun där hon meddelar att hon lämnar Kristdemokraterna.
”Jag hade lösa kontakter med andra partier. I den situationen hade jag kunnat tänka mig att konsulta även åt Moderaterna”, säger Sara Skyttedal i intervjun där hon meddelar att hon lämnar Kristdemokraterna.Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Det är i en intervju med Expressen som Kristdemokraternas EU-parlamentariker Sara Skyttedal berättar att hon nu väljer att lämna partiet. Det är efter en flera månader lång konflikt mellan henne och partiledningen.

Till tidningen säger hon att hon har övervägt frågan sedan en tid tillbaka.

– Det är någonting jag instinktivt kände var helt naturligt, direkt i stunden. Men givet att det är ett så stort beslut så ville jag absolut inte göra det när känslorna var som mest intensiva och starka, säger hon.

Skyttedal säger också att hon inte har förtroende för partiledaren, Ebba Busch.

– Nej. Verkligen inte. Jag känner inte att jag litar på ett ord.

Långdragen konflikt

I januari petades Sara Skyttedal från sin position som toppnamn för Kristdemokraterna inför valet till Europaparlamentet i juni. I stället nominerades den borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe som nytt namn överst på valsedeln. 

Partistyrelsen petade Skyttedal efter att hon sökt möjligheter hos ett annat parti. Skyttedal har tidigare bekräftat att hon har haft ett förutsättningslöst möte med en av Jimmie Åkessons medarbetare. Samtidigt har hon dementerat att hon ska ha försökt hamna på SD:s EU-valsedel.

– Min bild är att jag har varit glasklar med hur de här kontakterna har sett ut långt innan det blev ett problem. Jag uppfattar att Ebba Busch inte har varit ärlig mot mig med sina avsikter, sade Sara Skyttedal i SVT:s ”30 minuter”.

Övervägde M

I intervjun med Expressen säger Sara Skyttedal att hon lika gärna hade kunnat arbeta för ett annat parti.

Det var i augusti, när Sara Skyttedal fick höra att David Lega vann Kristdemokraternas provval, som hon började kontakta ”alla möjliga tänkbara arbetsgivare och uppdragsgivare”.

– SD är bara en i mängden av krokar, som tyvärr är lite ogenomtänkt. Jag hade lösa kontakter med andra partier. I den situationen hade jag kunnat tänka mig att konsulta även åt Moderaterna, säger hon till Expressen.

Inte ensam vilde

När Sara Skyttedal nu lämnar KD blir hon inte ensam som partilös bland de svenska EU-parlamentarikerna. Den tidigare sverigedemokraten Peter Lundgren valde att lämna sitt parti i mars 2022 efter att ha dömts för sexuellt ofredande. Han har varit politisk vilde sedan dess.

I EU-parlamentet likställs den som lämnat sitt parti med någon som valts in utan att tillhöra ett parti. Väljer Skyttedal att stanna i partigruppen i parlamentet behåller hon dessutom sin stab, sin personal och sina uppdrag. Det är först om hon byter hon partigrupp går uppdragen dock till någon annan. 

 

Läs också

Nämnda personer

Sara Skyttedal

Europaparlamentariker (–), kandidat till Europaparlamentet (Folklistan)
Studier i statsvetenskap och nationalekonomi (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00