Plastexportförbud ifrågasätts: ”En papperstiger”

BASELKONVENTIONEN. EU:s nya regler om förbud mot plastexport stöter på patrull redan innan de trätt i kraft. Aktörerna i Sverige anser att regelverket mest leder till ytterligare pappersarbete, de europeiska paraplyorganet varnar för mer förbränning och deponi, men Naturvårdsverkets expert anser att det är viktigt att lyfta blicken.

Exporten av europeiskt plastavfall har nästan halverats sedan flera mottagarländer skärpt sina krav. <br>
Exporten av europeiskt plastavfall har nästan halverats sedan flera mottagarländer skärpt sina krav.
Foto: Tatan Syuflana/AP/TT
Jacob Hederos

Vad Kina och de andra stora asiatiska länderna gör har haft en större påverkan på vår marknad än vad den här förändringen har. Den kommer nog att som mest leda till förändringar på marginalen

Carl Malmberg
Miljöjurist Stena Recycling

Efter omfattande debatt om det europeiska ansvaret för sopberg och floder fyllda med plastavfall i Sydostasien har det politiska arbetet med att skärpa upp exporten av plast tagit ytterligare steg.

Dokumentation

Mycket hamnar på annat håll

Inom EU konsumerades enligt de senaste sammanställningen 50,7 miljoner ton plast år 2018. Bara runt hälften, 29,1 miljoner ton sorteras ut. Av dessa energiåtervanns 12,4 miljoner ton, samtidigt som 7,2 miljoner ton landade i deponier.

9,4 miljoner ton samlas in för att materialåtervinnas – men det behöver inte innebära att de slutade där. Enligt offentlig statistik som branschsamarbetet Plastics Europe sammanställt  blev fem miljoner ton färdigställt för att kunna användas i nya produkter samma år.

Skärskådat av revisionsrätten

EU:s revisionsrätt pekade i en särskild granskning i höstas på att det gemensamma arbetet i unionen haltade rejält i plastavfallsfrågan, vilket bland annat öppnat för kriminella aktörer.

Flera parallella spår

Från lagstiftningshåll arbetas det på flera fronter för att skapa bättre förutsättningar för en mer effektiv användning av plastmaterial. Dels diskuteras krav införas på att alla förpackningar ska tillverkas med åtanke att materialåtervinnas. Dels diskuteras det krav på att nytillverkning av allt från förpackningar till bilar ska tillverkas med en andel återvunnen plast.

Samtidigt har det införts krav på att medlemsländerna ska materialåtervinna 50 procent av plastförpackningsavfallet senast 2025.

Även fast EU precis dragit åt skruvarna för plastavfallstransporterna, så anses det fortsatt behövas ytterligare skärpningar även på den fronten. När chefen för enheten som arbetar med frågorna på EU-kommissionen, Kestutis Sadauskas, frågades ut av EU-parlamentarikerna förra veckan, utlovades bland annat en ny reform av avfallstransportsförordningen, vars svenska nationella regelverk förändrades så sent som förra året.

Läs mer om de nya reglerna hos Naturvårdsverket


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00