Om  
Pär Holmgren

Pär Holmberg (MP) dubbelkandiderar

Miljöpartisten och EU-parlamentarikern Pär Holmberg har meddelat att han kommer att kandidera för omval i nästa EU-val – samtidigt som han vill bli partiets nya språkrör.

Pär Holmgren hoppas kunna fortsätta i EU-parlamentet efter nästa EU-val, då även som partiets språkrör.
Pär Holmgren hoppas kunna fortsätta i EU-parlamentet efter nästa EU-val, då även som partiets språkrör.Foto: Fredrik Persson/TT
Albin Bohlin

Pär Holmberg (MP) valdes in i EU-parlamentet 2019 och är i dag ledamot i bland annat EU-parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet.

Nu har han meddelat att han kandiderar för omval samtidigt som han kandiderar till att bli nytt språkrör efter Per Bolund, vilket Ekot var först med att rapportera. Språkrörskandidaturen är under förutsättning att den nuvarande modellen med två språkrör kvarstår.

– Språkröret i riksdagen skulle fokusera mycket på inrikesfrågor medan jag skulle fokusera mer på de internationella frågorna. Klimatfrågan är både en internationell och en nationell fråga, säger han till Ekot.

Han tror att de dubbla rollerna och den geografiska placeringen av de två språkrören skulle vara strategiskt för Miljöpartiet:

– Det mesta av miljölagstiftningen vi har i Sverige kommer numera från EU-parlamentet och EU i stort. Då blir det en enorm styrka för oss i Miljöpartiet att ha ett språkrör i varje parlament.

Läs också

Nämnda personer

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP)
Licentiatexamen i meteorologi (Uppsala uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00