Palmolja och trästockar i skottgluggen i EU

ENERGI. Två tunga omröstningar i EU-parlamentet nästa vecka har redan skapat rubriker.

Jacob Hederos

Flera lagar i unionens energipolitik fram till år 2030 ser ut att kunna komma i mål under våren i EU-maskineriet. Under nästa vecka kan tre lagförslag ta sig än längre genom att parlamentet tar sin position, vilket därmed göra dem klara för att ställas mot ministerrådets hållning.

Läs mer: Medlemsländernas förnybartlinje kritiseras av kommissionen

Inför omröstningen i parlamentet har det dock redan nu kommit ut uppgifter om vilken linje som går vinnande i den politiska striden. Bland annat sägs det finnas kompromisser som ska kunna leda till att den omdiskuterade palmoljan slutar premieras på biobränslemarknaden.

Läs mer: Biobränslena var även hett stoff intensiv i miljöutskottets omröstning

Det är dock inte lika klart om vilken roll som en annan omdiskuterad del i förnybartlagstiftningen kan få framöver, nämligen stöden till att kunna använda rena trävaror som förnybara bränslen. 600 forskare, varav över 20 baserade i Sverige, skickade under tisdagen in ett upprop med en uppmaning till parlamentarikerna att dra tillbaka stöden till dessa produkter i lagarna.

Redan en pusselbit klar i energipolitiken

En lag i kommissionens energipaket från 2016 är dock redan färdigförhandlad, efter att lagstiftarna kommit överens om reglerna för att höja energisparkrav på byggen framöver. Medlemsländerna ska där bland annat sätta upp strategier för att se till att utsläppen från alla byggnader är nära noll år 2050. Slutligt godkännande kommer först i slutet av januari, men överenskommelsen har redan välkomnats av bland andra EU-kommissionen. Men helt nöjda är inte initiativtagarna, som inte fick igenom lika starka krav på att nybyggen och storrenoveringar ska erbjuda elbilsladdningsmöjligheter som de föreslagit. Framöver ska dock alla nybyggen som har fler än tio parkeringsplatser också erbjuda laddstoplar.

Potentialen för renoveringarna och energieffektivisering i direktivet påverkas också av utfallet i det övergripande energieffektiviseringsdirektivet, som EU-parlamentet nästa onsdag också ser ut att kunna ta en positon kring. En preliminär överenskommelse ska även där ha tagits, men detaljerna i denna har inte kommit ut ännu.

Läs mer: Svag majoritet bakom energieffektiviseringshållning i parlamentets utskott

Följ utfallet i omröstningarna i nästa veckas Altinget.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00