MP-kandidat: "Därför vill jag till EU-parlamentet"

DEBATT. Ett välfungerande EU-samarbete kan stärka progressiva klimatröster och stå upp för såväl medmänsklighet som öppenhet. Men för att det ska bli verklighet behövs en stark grön röst i EU, skriver Grön Ungdoms kandidat till EU-parlamentet Wanja Kaufmann.

Av: Wanja Kaufmann
Grön Ungdoms kandidat till EU-parlamentet

Den 26 maj går Sverige till EU-val. Vi gör det i en tid som på många sätt är både osäkrare och mer avgörande än på mycket länge. Klimatforskarnas varningsklockor ringer högre och högre för varje dag som går. Fler människor än någonsin är på flykt från sina hem, på grund av krig, svält och klimatförändringar.

Generation med viktigt uppdrag

Vi befinner oss i en avgörande tid. Den generation som jag är stolt att tillhöra har en viktig uppgift – vi har möjlighet att i absolut sista stund stoppa de klimatförändringar som tidigare generationer lämnat till oss. Men vi lever också med en oerhörd risk. Om klimatförändringarna inte stoppas är det vi som får ta smällen. Det blir vår uppgift att försöka leva på en obeboelig planet.

Just av dessa anledningar behövs EU. När EU fungerar rätt är det fantastiskt. Då kan det europeiska samarbetet vara både ett sätt att stärka de progressiva klimatrösterna i världen och stå upp för medmänsklighet och öppenhet. Jag kandiderar till Europaparlamentet för att jag vill vara med och bygga detta EU.

Vi har inte längre tid

Det är dags att EU på allvar tar tag i klimatfrågan. Det är dags att såväl konservativa som liberaler, socialister och nationalister slutar tramsa med vår generations framtid. Vi har inte tid. Sverige behöver en stark grön röst i EU. För att vi ska kunna nå våra åtaganden i Parisavtalet behöver vi bland annat fortsätta arbetet med att få till en europeisk klimatlag, ställa om till 100 procent förnybar energi i hela EU och sluta med klimatskadliga subventioner som håller unionen kvar i fossilberoende.

Medmänsklighet

Klimatfrågan och migrationsfrågan hänger nära samman. På bara några årtionden kan ytterligare hundratusentals människor tvingas på flykt från sina hem. Att bygga ut systemen för att kunna välkomna alla de som söker sig till Europa är en fråga som i grund och botten handlar om medmänsklighet. Men i klimatförändringarnas spår handlar utbyggnaden av vårt mottagande också i allra högsta grad om långsiktighet och hållbarhet. När allt fler människor tvingas fly är det vårt ansvar att bygga ut våra system för att kunna ge skydd till de som behöver det.

EU ska stå för öppenhet

Att bygga murar och att sätta upp gränskontroller runt våra länder är idéer som borde förpassas till historiens skräphög. Europa borde vara en föregångare i att bygga samman världen. Oavsett var du föds, oavsett vem du är, ska du få bygga ditt liv var du vill, som du vill.

Europa ska vara en öppen världsdel. Jag kommer alltid att kämpa för öppenhet mot omvärlden – att den som söker sig till Europa för ett bättre liv ska bli välkomnad med öppna armar. Men jag kommer också att arbeta för att murarna inom EU ska rivas. För mig är det tydligt: det är endast genom mer öppenhet, mer utbyte och mer solidaritet som vi kommer att kunna att bygga ett säkert EU för framtiden. Vi får aldrig någonsin sluta värdera ett säkert, öppet och medmänskligt Europa högst.

Jag kandiderar till Europaparlamentet för att jag tror på Europa. Jag tror på att Europa kan vara kraften som visar vägen i den allt mer akuta klimatkrisen. Jag tror på att Europa kan öppna sina armar och välkomna de som flyr från krigets helvete. Jag tror på att Europa kan vara en plats för alla där murar och gränser rivs. 

Forrige artikel Svenska kyrkan: Sex förslag till partierna om biståndspolitiken Svenska kyrkan: Sex förslag till partierna om biståndspolitiken Næste artikel Lundgren (SD): Dags att EU agerar mot den ”moderna slavhandeln” Lundgren (SD): Dags att EU agerar mot den ”moderna slavhandeln”