Minimiregler ska skydda gig-jobbare

ARBETSMILJÖ. Det ska bli ordning på så kallade gig-jobb, korta och snabba frilansjobb som ofta finns i delningsekonomin. Arbetsvillkoren i EU ska bli tydliga och förutsägbara. Marita Ulvskog (S) är nöjd med de nya reglerna.

Foto: Lars Hagberg
Bengt Ljung

BRYSSEL. Omkring 4 miljoner människor beräknas ha sådana deltids- och extrajobb i EU, som alltmer förmedlas via digitala plattformar. Ubers appbaserade taxitjänst och matleverans med Deliveroo är exempel.

Sverige berörs dock

Dokumentation

Faktaruta – Svenska modellen räddad:

Marita Ulvskog hänvisar till artikel 12 i det framförhandlade arbetsvillkorsdirektivet för att visa att den svenska modellen bevaras. Genom artikeln tillåts arbetsmarknadens parter självständigt fortsätta avtala om villkoren – så länge det övergripande skyddet av arbetstagare beaktas:

”Medlemsstaterna får tillåta arbetsmarknadens parter att upprätthålla, förhandla, ingå och genomföra kollektivavtal i enlighet med nationell lagstiftning eller praxis som, med beaktande av det övergripande skyddet för arbetstagare, fastställer bestämmelser om arbetsvillkor för arbetstagare som skiljer sig från de som avses i artiklarna 7-11.”

(inofficiell översättning)

 


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00