Mätning: L åker ur EU-parlamentet

OPINION. Liberalerna riskerar att åka ur EU-parlamentet. I Demoskops senaste mätning får partiet bara 3,3 procent. Även FI hamnar under 4-procentsspärren.

Det går knackigt för Liberalerna i opinionen. I en mätning från Demoskop får partiet bara 3,3 procent av rösterna. En riktig käftsmäll för partiet som är de största EU-vännerna i Sveriges riksdag. 

– Nu har inte EU-valrörelsen börjat riktigt. Vi brukar vara lite bättre i EU-valet, vi har en bra kandidat och väldigt tydlig politik. Så jag gissar att det kommer att gå mycket bättre än så här i valet, säger Christer Nylander (L), gruppledare i riksdagen till Expressen. 

– En stor del är läget på hemmaplan, där regeringssamarbetet fått partiet att blöda väljare, inte minst till Moderaterna. Men samtidigt står partiet utan någon välkänt toppnamn den här gången. Avståndet till spärrgränsen är inte större än att den är inom räckhåll. Men mätningen visar att läget är kritiskt för Liberalerna, säger Peter Santesson chef för opinonsanslys på Demoskop.

Brukar få flera mandat

Med profiler som Marit Paulsen och Cecilia Wikström har Liberalerna (tidigare Folkpartiet) gjort väldigt framgångsrika val. Det är bara i det första EU-valet 1995 som partiet fått 1 mandat. 2004 och 2014 fick partiet 2 mandat och 1999 och 2009 räckte rösterna till 3 mandat.

Det har varit rörigt när det gäller partiets lista inför valet. Efter att SVT uppmärksammat att partiets toppkandidat Cecilia Wikström har välbetalda styrelseuppdrag vid sidan av sitt uppdrag som europaparlamentariker tvingades hon bort från listan. 

Läs också: Wikström (L) kritiseras för extraknäck

Den som nu ska leda partiet över 4-procentsspärren är Karin Karlsbro.

Läs också: Karin Karlsbro blir Liberalernas toppkandidat till EU-parlamentet

FI långt ifrån

För Feministiskt initiativ ser opinionsläget ännu dystrare ut. Partiet får bara 1 procent i mätningen och är i dagsläget långt ifrån att klara sig kvar i parlamentet.

Mätningens stora vinnare är i stället Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. SD fick bara 9,7 procent av rösterna i Europaparlamentsvalet 2014. I Demoskops mätning får partiet 19,3 procent. KD får 10,4 procent i mätningen. Att jämföra med deras valresultat från 2014 som var 5,9 procent.  

Forrige artikel Klimat och öppenhet i fokus för L Klimat och öppenhet i fokus för L Næste artikel Petade svenska politiker får toppbetyg Petade svenska politiker får toppbetyg
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.