Debatt

LRF Skogsägarna: Statsministern måste ta ansvar i artskyddsfrågan

DEBATT. Den svenska artskyddsförordningen måste ses över. Men miljöministern och landsbygdsministern ger motstridiga besked och verkar inte inse allvaret i frågan. Därför är det är dags att statsministern agerar och ger besked till Sveriges 300 000 skogsägare, skriver LRF Skogsägarna.

Sven Erik Hammar, LRF Skogsägarna
Sven Erik Hammar, LRF SkogsägarnaFoto: LRF
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Sven Erik Hammar, ordförande LRF Skogsägarna

Hanteringen av den svenska artskyddsförordningen blir allt märkligare. Nu senast beskriver Altinget den 17/5 hur två av regeringens ministrar ger helt motstående besked. Samtidigt som 100.000-tals skogsägare lämnas i total ovisshet.

Överimplementerad förordning

Den svenska artskyddsförordningen är felaktigt översatt och överimplementerad jämfört med de av EU beslutade direktiven. Det leder till att de skogsägare som tagit störst hänsyn till arter och miljö i sitt skogsbruk riskerar att straffas genom att staten tar skogen ifrån dem utan någon ersättning. Alla inser att det är direkt kontraproduktivt mot förordningens intentioner och dessutom strider mot grundlagens skydd för äganderätten.

Myndigheter vill utreda

Det orimliga i nuvarande artskyddsförordning har lett till att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen gemensamt skrivit till regeringen att förordningen måste ses över "för att säkerställa att den är tillämpbar, effektiv och rättssäker" samt att ”Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen vill understryka slutsatsen ….. att artskyddsförordningen bör utredas”. Även riksdagen har beslutat enligt regeringens proposition om biologisk mångfald att ”En särskild utredare bör få i uppdrag att se över artskyddsförordningen och angränsande regelverk på artskyddsområdet.”

Minister-kurragömma

Miljöminister Karolina Skog och Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht leker nu kurragömma bakom olika träd och kommer ständigt med motstridiga besked

Miljöminister Karolina Skog och Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht leker nu kurragömma bakom olika träd och kommer ständigt med motstridiga besked om en översyn ska ske eller inte. Landsbygdsministern påstår att regeringen bereder frågan, Miljöministern säger att det inte är aktuellt med en översyn. Jag vill vara tydliga mot ministrarna och regeringen att det här inte är en lek. Varje dag vaknar skogsägare med osäkerheten om de genom ett pennstreck från en myndighet ska förlora rätten att bruka sin mark. Det får i sin tur allvarliga konsekvenser för trovärdigheten i skogspolitiken och det hållbara skogsbruk vi byggt upp de senaste tjugofem åren som lett till en kraftig ökning av miljöer i våra skogar som är viktiga för den biologiska mångfalden.

Statsministern måste ta ansvar

En regering kan inte bete sig på det här sättet mot sina medborgare och det är en anmärkningsvärd hantering av riksdagens beslut och myndigheternas begäran. Regeringen kan bara ha en uppfattning. I den här frågan är det uppenbart att regeringens och ministrarnas arbete havererat och därför måste statsminister Stefan Löfven nu ta ansvar och ge ett besked till Sveriges 300 000 skogsägare. Ska artskyddsförordningen ses över och rättas till eller ska skogsägarna fortsatt leva i osäkerhet?

 

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Om LRF Skogsägarna

LRF Skogsägarna företräder närmare 200.000 skogsägare i LRF, Södra, Mellanskog, Norrskog och Norra Skogsägarna.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Sven Erik Hammar

Ordförande Confederation of European Forest Owners (CEPF)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00