Löfven vill diskutera innehåll inte form

FRAMTID. Statsminister Stefan Löfven ser en risk i att EU-kommissionens framtidsplaner leder till att unionens länder fastnar i en diskussion om hur EU:s institutioner ska utvecklas och att sakpolitiken blir lidande.

Per-Anders Sjögren

– Vi får inte ockuperas helt av formfrågor och processfrågor så att vi blir stående i år när medborgarna förväntar sig att vi ska lösa problem som finns i deras vardag, sade statsministern i riksdagen på tisdagen.

Nyligen presenterade EU-kommissionen en så kallad vitbok som ska vara startskottet för en bred debatt om hur samarbetet inom EU ska utvecklas fram till år 2025. Vitboken bygger på fem olika scenarier med olika varianter på samarbete inom EU.

Löfven understryker att detta är en diskussion som måste hållas men han ser med en viss oro att EU-länderna fastnar i formfråga och att sakpolitiken hamnar på undantag. Det är därför bra att EU-kommissionen har utlovat fem stycken temarapporter med mer substantiella diskussioner i sakfrågor, enligt statsministern.

­ –Jag tror att dessa rapporter kan balansera så att vi inte bara hamnar i en diskussion om formerna, sade Stefan Löfven.

Läs mer: Kritik mot Junckers framtidsplaner

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00