Debatt

Liberala studenter: Aborträtten ska gälla inom hela EU

DEBATT. Abortmotståndare är strategiska och vill göra EU till sin arena. Bara EU-länder som fullt ut respekterar grundläggande fri- och rättigheter bör kunna få EU-bidrag, skriver Liberala studenter. 

Ida Arnstedt och Emma Bjarnevik.
Ida Arnstedt och Emma Bjarnevik.Foto: Liberala Studenter
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Ida Arnstedt
1:a vice ordförande, Liberala studenter
Emma Bjarnevik
Utrikespolitisk talesperson, Liberala studenter

 

Tjugotvå gånger har Kristdemokraternas Lars Adaktusson röstat emot förslag till att stärka aborträtten inom EU. Tjugotvå gånger emot en kvinnas rätt till sin egen kropp.

Adaktusson är inte ensam. Religionen och abortfrågan förenar högerpopulistiska och EU-kritiska partier inom Europaparlamentet. I stället för att säga att EU ska bli mer lagom, borde vi diskutera hur vi genom EU kan stärka kvinnors rättigheter.

Kvinnors rättigheter

När rätten till abort blir hotad i ett land, blir den hotad i hela Europa. Det krävs ett starkt EU-samarbete för att driva dessa frågor, det går inte att sitta vid sidan av och säga “lagom" till Europa.

Över hela Europa har vi sett en ökning av EU-kritiska och högerpopulistiska partier. För första gången är de högerpopulistiska partierna i Europa lika stora som de socialdemokratiska partierna och dubbelt så stora som de liberala partierna.

När de högerpopulistiska partierna ökar blir det en tävling inom länderna om värdekonservativa röster. En konsekvens av det är att flera partier går till val på att kraftigt begränsa kvinnors rättigheter för att öka sitt stöd.

Polska kvinnor

För 60 år sedan var abort olagligt i Sverige, men lagligt i Polen. Det gjorde att många svenska kvinnor sökte sig till andra sidan Östersjön för att få hjälp. Idag är situationen precis tvärtom.

Polska kvinnor har fått sina rättigheter alltmer begränsade. “Ingen abort under några omständigheter” är budskapet som den polska EU-kandidaten Kaja Godek går till val på. Idag är aborträtten endast tillåten vid våldtäkt, incest eller sjukdomar som riskerar kvinnan eller barnets liv. Men den polska regeringen är inte nöjd och har vid flera tillfällen försökt skärpa lagen ytterligare.

Varje gång har polska kvinnor gått ut på gatorna för att demonstrera för sina rättigheter.

Backa deras kamp

Abortmotståndare är strategiska och vill göra EU till sin arena. När Kristdemokraterna och Moderaterna tävlar om vem som kan säga “mindre EU” på det mest kreativa sättet vänder de ryggen åt alla de kvinnorna i EU-länder där aborträtten är hotad.

Lars Adaktusson försvar sig med att han vill låta länder bestämma själva kring abort, men i praktiken lämnar han polska kvinnor ensamma när de demonstrerar för sina rättigheter. Vi liberaler vill att hela EU ska backa deras kamp.

Liberalerna kommer kämpa

Liberalerna kommer i Europaparlamentet kämpa för:

  • Stärk skyddet för kvinnor. EU ska verka för fri abort i hela Europa, kvinnor som nekas det i sina egna länder ska utan repressalier kunna utföra det i något annat EU-land. Sverige ska också arbeta internationellt för att rätten till abort erkänns som en del av de mänskliga rättigheterna.

  • Värna inte bara svensk aborträtt. Alla människor är födda fria och med samma rättigheter. Det ska inte vara möjligt för länder inom EU att kränka mänskliga rättigheter utan konsekvenser. Bara EU-länder som fullt ut respekterar grundläggande fri- och rättigheter ska kunna få EU-bidrag.

  • Ta bort vetorätten. Enskilda medlemsländer ska inte kunna stoppa aktioner för mänskliga rättigheter. Detta kräver att EU:s medlemsländer eftersträvar en så bred enighet som möjligt i den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Samtidigt behöver unionen oftare kunna agera snabbare och mer effektivt. Därför krävs att beslutsfattandet förenklas. Vi vill att EU tar steg emot att avskaffa enskilda länders veton.

Inte färre – osäkrare

Till skillnad från Adaktusson vet vi att strängare abortlagstiftning inte leder till färre aborter, utan bara fler osäkra aborter. Därför är det viktigt att vi tar kampen för fri abort ska vara en självklarhet, inte bara i Sverige, utan i hela EU.

När rätten till abort blir hotad i ett land, blir den hotad i hela Europa. Det krävs ett starkt EU-samarbete för att driva dessa frågor, det går inte att sitta vid sidan av och säga “lagom" till Europa.

Nämnda personer

Lars Adaktusson

Tidigare riksdagsledamot och europaparlamentariker (KD), journalist SVT
Journalistik (Journalisthögskolan Göteborg, 1976)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00