Konkurrenter till konstgödslet kan snart få grönt ljus

FÖRHANDLINGAR. Fler gödselmaterial kan framöver få grönt ljus för den europeiska marknaden. Fredrick Federley (C) menar att effekterna kan ses snart på marknaden. Däremot blir det ingen nedtrappning av gränsvärdet för tungmetallen kadmium.

Foto: Andreas Liljeheden
Jacob Hederos

Det blir ingen nedtrappning av kadmiumet i det europeiska mineralgödslet, såsom parlamentet och kommissionen hade förespråkat. Men det sätts ett gränsvärde för den hälso- och miljöskadliga tungmetallen i fosforsten på 60 milligram per kilo om tre år, med en öppning för att sänkas till 40 mg om sju år.

Det är en del av överenskommelsen om nya regler för gödselmarknaden, som EU-lagstiftarna enades om på tisdagsförmiddagen. Syftet är också att införa ett ramverk för att öppna upp marknaden för andra typer av råmaterial till gödsel, genom att bland annat introducera en CE-märkning för organiskt gödsel.

Tanken är att dessa åtgärder sedan kan minska beroendet av mineralgödsel, som dominerar marknaden idag. Enligt bedömningar från EU-kommissionen kan runt en tredjedel av mineralgödslet ersättas av andra material.

– Jag vågar inte gissa hur stora effekter den här förändringen kan få, men det är ändå något som vi nu öppnar för att få in på gemensamma marknaden för första gången, så förhoppningsvis kan vi se resultat ganska snart, säger Fredrick Federley (C) till Altinget, som företrätt sin grupp i förhandlingarna från miljöutskottets sida.

Svårknäckt nöt

Förhandlingarna om gränsvärdet för kadmium har föregåtts av geopolitiskt tryck, då det bland annat har lyfts fram att ett sänkt gränsvärde under 60 milligram hade lett till ett ökat beroende av ryska producenter.

– Det finns verkligen mycket politiskt tryck. Det kanske förklarar varför man har misslyckats med att ta tag i den här frågan i 30 år. Men det finns också stor potential nu när vi har reglerna på plats, säger Fredrick Federley.

Läs mer om konflikten: Storpolitik ger avtryck i ny gödsellag

Det ska dock enligt medieuppgifter inte vara helt klart att ministerrådet köper den överenskommelse som tagits. Det ska bland annat finnas en blockerande minoritet av medlemsländer som är skeptiska till att införa gränsvärdet redan om tre år. Altinget kunde dock inte nå rådets presstalespersoner för att få uppgifterna bekräftade, och det är inte heller något som Fredrick Federley har fått information om.

– Det är inget som vi hört något om i samtalen, utan rådets representant sa att detta var acceptabelt.

För svensk del så finns det redan nationella gränsvärden som är satta till 44 milligram, och genomsnittet som används i lantbruket i dag ligger på runt en tiondel av det värdet. Dessa gränsvärden påverkas inte av dagens överenskommelse.

Läs mer: Svensk ny skatt har också förberetts

Läs mer: Mineralgödselproducenterna välkomnar överenskommelsen

Nämnda personer

Fredrick Federley

Tidigare europaparlamentariker (C), tidigare andre vice partiordförande
Statsvetenskap och rättsvetenskap (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00