Debatt

KD: Sluta kleta Ryssland på Israel

Man kan inte jämföra Israels försvarskrig efter en terroristattack med Rysslands aggressionskrig. Det nu Göteborgs stad gör – genom att bojkotta Israel och Ryssland – är att gå i Irans ledband. Det skriver, David Lega (KD), europaparlamentariker, Elisabet Lann (KD), kommunalråd och kandidat till Europaparlamentsvalet och Magnus Berntsson (KD), utrikespolitisk talesperson. 

”Vi fördömer starkt hur Israel, en demokrati som försvarar sin rätt att existera jämställs med diktaturen Ryssland som anfaller ett grannland”, skriver KD-debattörerna. 
”Vi fördömer starkt hur Israel, en demokrati som försvarar sin rätt att existera jämställs med diktaturen Ryssland som anfaller ett grannland”, skriver KD-debattörerna. Foto: Adam Ihse/TT, Fredrik Persson / TT, Pressbild
David Lega
Elisabet Lann
Magnus Berntsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I krutdurken Mellanöstern finns en demokratisk oas. Israel är en liberal demokrati omgiven av förtryckarstater, terrorister och aggression. Iran som är regionens stormakt och världens största sponsor av terrorism vill förinta både staten Israel och det judiska folket från jordens yta. Israel får utstå attack efter attack.

I oktober förra året blev Israel attackerat av Iran-stödda Hamas-terrorister, som brutalt mördade och kidnappade oskyldiga israeler. Hamas har efter det upprepat att de kommer att göra sådana attacker fram tills det judiska folket är utrotat.

Göteborg går i Irans ledband 

Samtidigt som detta sker och demokratin Israel utkämpar ett existentiellt krig och kämpar för landets överlevnad, fyller pro-palestinska och pro-Hamas demonstranter svenska gator. ”From the river to the sea” skanderar de. De skriker att de vill förinta Israel.

Man kan inte jämföra Israels försvarskrig efter en terroristattack med Rysslands aggressionskrig. Israel strider mot blodtörstiga terrorister, inte mot det palestinska folket.

Nu har Göteborgs rödgröna styre omdömeslöst valt sida, sannolikt för att blidka sina väljargrupper och vill att Göteborg ska bojkotta Israel.

Göteborgs styre väljer att gå i Irans ledband!

Det rödgröna styret menar att Israels handlingar är att jämföra med Rysslands aggressionskrig mot Ukraina och att Göteborg bör bojkotta dem båda. Det är en absurd jämförelse. Israel har inte bara rätt att skydda sitt folk från terroristerna som attackerat, Israel har en plikt att göra det. Man kan inte jämföra Israels försvarskrig efter en terroristattack med Rysslands aggressionskrig. Israel strider mot blodtörstiga terrorister, inte mot det palestinska folket. Samtidigt vill vi poängtera att Israel måste göra mer för att skydda civila och möjliggöra att hjälp och förnödenheter når den plågade befolkningen.

Häpnadsväckande inkonsekvent  

Det rödgröna styrets inställning till kriget i Gaza är intressant med tanke på hur de förhåller sig till andra utrikespolitiska frågor. Under flera år har Kristdemokraterna i Göteborg bland annat ifrågasatt Göteborgs beroenderelation till den kinesiska staten, dels på grund av vår ekonomiska utsatthet i händelse av ett handelskrig eller en väpnad konflikt, dels med anledning av Kinas kontinuerliga övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Det pågår alltjämt ett folkmord mot uigurer i Xinjiang-provinsen i Kina. Men det svar som kommit är att Göteborg inte ska driva någon egen utrikespolitik, vilket är ett missriktat svar med tanke på Kinas högst lokala påverkan på staden. Det rödgröna styrets röda färger lyser igenom med all önskvärd tydlighet. Därtill kan man fråga sig hur resonemanget om att kommunen inte ska bedriva någon utrikespolitik hänger ihop med det nya förslaget om att bojkotta Israel.

Det är häpnadsväckande hur inkonsekvent och obalanserat Göteborgs rödgröna styre navigerar i samtidens säkerhetsfrågor. Redan i höstas rapporterade Göteborgs-Posten om att judar i Göteborg lever under en ständig hotbild, många vågar inte bära davidsstjärna eller prata hebreiska offentligt. Sedan dess kan det inte ha undgått någon att antisemitismen och hatet mot judar eskalerat okontrollerat i Sverige.

Nu spär det rödgröna styret på hatet med sitt avståndstagande mot Israel, ett land som dagligen beskjuts av terrorister som vill utplåna dem.

Altingets gratis nyhetsbrev

Vi välkomnar de åtgärder som försvagar Rysslands ekonomi och som kan stoppa Putins krig. Men vi fördömer starkt hur Israel, en demokrati som försvarar sin rätt att existera jämställs med diktaturen Ryssland som anfaller ett grannland. Ur det perspektivet är det mer relevant att likna Israel vid Ukraina.

Det Göteborg kan göra för att minska lidandet i Gaza och hjälpa hela regionen till fred är att bojkotta Iran och fördöma Hamas. Stoppa terroristerna!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00