Jaktintressen laddar om inför ny strid om blyförbud

JAKT. Det är redan förbjudet med blyhagel i våtmarker i Sverige. Ändå sliter Svenska jägareförbundet hårt för att skjuta ner det förslag från EU-kommissionen som medlemsländerna ska ta ställning till i veckan.

Foto: Adam Ihse / TT
Jacob Hederos

I praktiken innebär detta att ett vattenglas eller en toalett räknas som en våtmark

Ola Wälimaa
Jurist Svenska Jägareförbundet

Egentligen är det ju så den svenska lagstiftningen på området ser ut, med att verksamhetsutövare har det ansvaret. Det är alltså inte samma som i brottsmål.

Anne-Marie Vass
Kemikalieinspektionen

Det är framför allt två invändningar mot det liggande förslaget  som Svenska jägareförbundet och den europeiska paraplyorganisationen lyfter fram.

Ur svenskt perspektiv innebär förslaget, om

Dokumentation

Gränsvärden överskrids i viltkött

Användningen av blyhagel i jakt är skadligt för djurens nervsystem, framför allt i de lägen där skadeskjutet vilt blir uppätna av havsörn.

Totalt uppskattas mellan 21 – och 27 000 ton släppas ut i Europa varje år till följd av jakt och fiske.

Samtidigt stod det också i veckan klart i en kartläggning att 15 procent av svenskt viltköttet innehåller för höga halter av bly.

Sedan tidigare finns det ett nationellt förbud i Sverige för användning av blyammunition vid våtmarker och över grundare vatten, och de främsta miljö- och jaktintressena var redan 2004 överens om att införa ett förbud inom tio år.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00