Ilskan växer mot finansskatt i unionen

EU. Motståndet hårdnar mot en skatt på finansiella transaktioner från de EU-länder som inte vill införa den. Samtidigt planerar Sverige att gå en annan väg för att beskatta finanssektorn.
   – Vi kommer att föreslå en bankskatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill inte att Sverige går med i samarbetet om en finansskatt. I stället ska det bli en egen bankskatt.
Finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill inte att Sverige går med i samarbetet om en finansskatt. I stället ska det bli en egen bankskatt.Foto: Foto: EU
Kristina Gauthier Reberg

Vi tycker att det är rimligt att beskatta finanssektorn mer.

Magdalena Andersson (S)
Finansminister

När EU-ländernas finansministrar möttes i Bryssel på fredagen var en skatt på finansiella transaktioner en av punkterna på dagordningen. Efter att kommissionens förslag om en finansskatt i alla EU-länder hade

Dokumentation

 

Skatt på finansiella transaktioner

De länder som planerar att införa en skatt på finansiella transaktioner är Belgien, Estland, Frankrike, Grekland, Italien, Portugal, Slovenien, Slovakien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Skatten ska enligt planerna vara 0,1 procent av värdet på finansiella instrument. För derivat blir skattesatsen 0,01 procent. De elva länderna är överens om att handel med statsobligationer ska undantas från skatten.

 

Pressmeddelande från finansministrarnas möte


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00