Granskning: SD största motståndaren till EU:s klimatpolitik

I nästan 70 procent av alla omröstningar som har att göra med EU:s gröna giv har Sverigedemokraterna röstat nej. Det gör dem till de främsta motståndarna i unionen till den gemensamma klimat- och miljöpolitiken, rapporterar Euobserver.

Jimmie Åkesson kampanjar i Vetlanda inför EU-valet 2019. 
Jimmie Åkesson kampanjar i Vetlanda inför EU-valet 2019. Foto: Mikael Fritzon/TT

EU:s gröna giv är ett initiativ som syftar till att EU ska bli världens första koldioxidneutrala region till år 2050. Sedan EU-kommissionen presenterade de första delarna i paketet 2019, har en lång rad lagförslag lagts fram inom infrastruktur, jordbruk, energiproduktion, industri och forskning, för att först och främst få ner växthusgasutsläppen med minst 55 procent till år 2030.

Sverigedemokraterna (SD) har förhållit sig kritiska till EU:s gröna giv från start. 2020 skrev den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder en artikel på Altingets debattsida där han motsatte sig EU-initiativet – dels för att det var ”astronomiskt” kostsamt, dels för att åtgärderna skulle bli för ingripande. ”Den enda skillnaden mellan EU:s ekonomi och den forna Sovjetunionens ekonomi blir att EU har sjuårsplaner medan Sovjetunionen hade femårsplaner”, skrev han.

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
Läs också

0:000:00