"Fler måste få möjlighet att skapa sig ett liv i Europa"

DEBATT. Wanja Kaufmann, kandidat i valet till EU-parlamentet för Grön ungdom, lägger fram fyra punkter för att förbättra situationen för migranter både i och utanför EU. Bland annat vill Kaufmann se att medlemsländer tvingas ta emot flyktingar och ett ökat stöd för organisationer som hjälper flyktingar. 

 

I slutet av december kom rapporterna om att hemlösa människor i Ungern har blivit tvungna att fly ut i skogen för att undvika polisen. Många av dem har varken tillräckligt med mat eller tillräckligt varma kläder för att klara den kalla vinterkylan. Men de har inte heller något val. I Ungern är det nämligen sedan den 15 oktober 2018 kriminellt att vara hemlös. Att ha sitt hem på gatan kan ge upp till 90 dagars fängelsestraff.

Att kriminalisera hemlöshet är inte den första människofientliga lagstiftning Viktor Orbàns högerextrema regering har drivit igenom. I juni 2018 röstade det ungerska parlamentet igenom en lag som innebär att personer eller organisationer som hjälper flyktingar att söka asyl kan få fängelsestraff. Samtidigt infördes en 25-procentig skatt på organisationer som hjälper flyktingar.

Login