Debatt

FI: Demokratihotande handelsavtal till omröstning

DEBATT. CETA-avtalets utformning i sig borde få vilken politiker som helst som företräder befolkningens intressen att rygga tillbaka, skriver Soraya Post (FI), EU-parlamentariker, och Pelle Hällje, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ. 

Vänta med att underteckna, skriver Soraya Post (FI), europaparlamentariker, och Pelle Hällje, riksdagskandidat för FI, om CETA-avtalet som Sveriges riksdag ska rösta om den 21 mars.
Vänta med att underteckna, skriver Soraya Post (FI), europaparlamentariker, och Pelle Hällje, riksdagskandidat för FI, om CETA-avtalet som Sveriges riksdag ska rösta om den 21 mars.Foto: Press/FI
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Av: Soraya Post
EU-parlamentariker, Feministiskt initiativ
Pelle Hällje
riksdagskandidat, Feministiskt initiativ
 
Feministiskt initiativ välkomnar EU-domstolens dom som ogiltigförklarar ett handelsavtal mellan Nederländerna och Slovakien. När Slovakien satsar på välfärd ska inte storföretag kunna stämma staten för uteblivna vinster. Därför vill vi också att riksdagen väntar med att godkänna ännu ett sådant avtal den 21 mars.

Investeringsskydd stjälper demokrati och välfärd

Investeringsskydd är en typ av klausul som återfinns i tusentals frihandelsavtal världen över. Den kändaste förkortningen är ISDS, men de kan ha många namn. Syftet med dem är att göra det tryggare för företag att investera i andra länder.

Problemet är att de blivit ett slags motpol till all politik som går ut på att skydda välfärd, miljö, arbetsrätt och mänskliga rättigheter. Sättet som dessa klausuler utformats på har utnyttjats i åratal av stora företag som helt enkelt stämt stater på mångmiljardbelopp.

Orsakerna kan exempelvis vara varningsbilder på cigarettpaket eller regleringar i välfärden hotar storföretagens framtida vinster. Detta har fått miljö-, människorätts- och fackorganisationer världen över att beskriva handelsavtalens utformning som ett reellt hot mot både demokrati och miljö.

Ett parallellt rättssystem 

I ett mål där ett nederländskt försäkringsbolag stämt Slovakien på grund av nya sjukförsäkringsregler och vunnit, meddelade EU-domstolen i en överprövning den 6 mars att frihandelsavtalet mellan Nederländerna och Slovakien inte är förenligt med EU-lagstiftningen.

EU-domstolen ser på investeringsskyddet som ett “parallellt rättssystem”, som varken länderna själva eller EU har makt över och därför inte kan acceptera. 

Domen går i korthet ut på att EU-domstolen ser på investeringsskyddet som ett “parallellt rättssystem”, som varken länderna själva eller EU har makt över och därför inte kan acceptera. Detta är precis vad vi och andra kritiker hela tiden hävdat, och det är verkligen en viktig nyhet att EU-domstolen nu bekräftar att den bilden är korrekt.

EU-domen den 6 mars kommer att få bäring på alla bilaterala handelsavtal inom EU med liknande mekanismer, totalt 196 olika avtal. Ännu intressantare är det dock att EU-domstolens logik även skulle kunna tänkas gälla CETA, det avtal som just nu håller på att tecknas mellan EU och Kanada. Även i CETA finns investeringsskydd av en art som skulle ge aggressiva storföretag makt att driva stämningsprocesser så fort miljö eller välfärd stärks på bekostnad av ett tänkbart affärsområde, oavsett vilket.

Sverige röstar om odemokratiskt avtal 

Sveriges riksdag röstar om godkännande av CETA-avtalet på onsdag den 21 mars. Avtalets utformning i sig borde få vilken politiker som helst som företräder befolkningens intressen att rygga tillbaka. Förutom det finns nu alltså en EU-dom som tyder på att den här typen av avtal är odemokratiska i grunden. De ger storföretag makt som, långt efter att avtalen skrivits under, går utanför demokratiskt stiftade lagar och regler.

Vi önskar att Sveriges riksdag kommer till slutsatsen att just nu inte är tiden då det passar att teckna ännu fler sådana här avtal. De är helt enkelt inte färdigtänkta. Vänta med att underteckna.

Nämnda personer

Soraya Post

Aktivist
Folkhögskolelärare (Linköpings uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00