EU:s försvarspolitik växlar upp rejält

EU:s försvarspolitik rör sig just nu framåt med banbrytande hastighet. Redan den 20 mars kan ännu en ambitiös plan komma att beslutas, och mycket tyder på att EU-fördraget är på väg att bli omsprunget av en verklighet med långt mer gemensam europeisk försvarspolitik. 

Ukrainska soldater i Donetsk i Ukraina. 
Ukrainska soldater i Donetsk i Ukraina. Foto: AP Photo/Libkos/TT
Thomas Lauritzen

– Våra främsta prioriteringar är luftförsvaret, och sedan är det: ammunition, ammunition och ammunition!, sade Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov, som var inbjuden som gäst till försvarsministermötet i Stockholm i förra veckan.

Vid mötet diskuterade ministrarna en flerstegsplan för att hjälpa den ukrainska militären, som snabbt håller på att få slut på viktiga typer av ammunition i kampen mot Rysslands invasion.

Därför är det första steget i EU:s plan att öronmärka en miljard euro från unionens så kallade Fredsfacilitet – en relativt nyinrättad kassakista utanför EU:s ordinarie budget, som redan har gett cirka 40 miljarder svenska kronor i bidrag till medlemsländernas militära stöd till Ukraina. Det beloppet kommer utöver vad varje europeiskt land har donerat.

Altinget logoEU
Läs Altinget EU gratis 2023
Vi sätter fokus på EU-frågorna under Sveriges ordförandeskap 2023. Därför kan du läsa Altingets EU-nyhetsbrev gratis från januari till och med juni 2023. Läsningen avslutas därefter automatiskt och du behöver inte göra mer.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00