Om  
Ursula von der Leyen
Anna Stellinger
Thierry Breton

EU-topp avgår – dagen före nya jobbet

Efter Ursula von der Leyens uppmärksammade beslut att tillsätta den tyske partikollegan Markus Pieper som EU:s sändebud för små och medelstora företag beslutar han nu att avgå från tjänsten – bara timmar innan han skulle tillträda den.

Tyska Markus Piper representerar Ursula von der Leyens kristdemokratiska parti CDU i Europaparlamentet. 
Tyska Markus Piper representerar Ursula von der Leyens kristdemokratiska parti CDU i Europaparlamentet. Foto: Alexis HAULOT © European Union 2022 - Source : EP
Sofia Martinson

”Ordföranden både respekterar och beklagar Markus Piepers beslut att inte tillträda sin post som sändebud för små och medelstora företag den 16 april enligt planen”.

Så skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande om Piepers beslut att inte ta rollen. De skriver vidare att Pieper har det som krävs för att klara av jobbet, och att han har gjort bra ifrån sig under rekryteringsprocessen.

Två andra kandidater har dock presterat bättre än Pieper i rekryteringsprocessen. En av dem är svenska Anna Stellinger, chef för internationella frågor och EU-frågor på Svenskt näringsliv.

Läs också

Ursula von der Leyens rekrytering har ifrågasatts av många, och har setts som ett av flera problem för hennes återvalskampanj till posten som EU-kommissionens ordförande. Europaparlamentet har riktat skarp kritik mot beslutet och röstade i förra veckan för en uppmaning till kommissionen att göra om urvalsprocessen.

 Även ordförandens egna kommission, med den franske kommissionären Thierry Breton i spetsen, har varit upprörda. Markus Pieper tror dock att Bretons utspel snarare grundar sig i partipolitik.

– Jag genomgick framgångsrikt en mycket krävande urvalsprocess. Men det faktum att kommissionären Breton, av alla människor, som hittills har varit ansvarig för små och medelstora företag, nu ifrågasätter proceduren är dålig stil och enbart motiverat av partipolitik, säger Pieper till tyska Handelsblatt

Planen är nu att posten ska tillsättas efter valet till Europaparlamentet den 9 juni. Pieper kommer att sitta kvar som EU-parlamentariker för CDU mandatperioden ut. 

Nämnda personer

Ursula von der Leyen

Ordförande Europeiska kommissionen
Läkarexamen (Medizinische Hochschule Hannover, 1987)

Anna Stellinger

Chef internationella frågor Svenskt näringsliv
Magisterexamen i statsvetenskap, kandidatexamen i franska (Lunds uni.), internationell master i internationella relationer (Sciences Po)

Thierry Breton

EU-kommissionär, ansvarig för den inre marknaden
Master i electrical engineering (École Supérieure d'Électricité 1979)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024