EU tänker pumpa in miljarder i försvarsindustrin

BUDGET. EU-kommissionen tänker mångdubbla EU:s försvarsfond som lanserades förra året för att främja konkurrenskraft och innovation i den europeiska försvarsindustrin.

Foto: Altinget

Av: Andreas Krog

EU:s nyinrättade försvarsfond får från 2021 ett ordentligt tillskott på flera miljarder euro. Detta enligt förslaget från EU-kommissionen i den EU-budget för 2021-2027 som kommissionen lade fram på onsdagen.

Under perioden 2021-2027 ska försvarsfondens budget ökas från totalt 3,5 miljarder euro till cirka 13 miljarder euro – cirka 135 miljarder svenska kronor.

Pengaregnet till fonden är goda nyheter för den europeiska försvarsindustrin. Fonden har nämligen som syfte att främja konkurrenskraften och de innovativa kapaciteterna i försvarsindustrin i hela EU genom att stödja samarbeten längs alla steg i det som kommissionen kallar ”den industriella cykeln”, startande med forskning. Fonden är tänkt att fungera som en morot som ska få försvarsföretag från olika medlemsländer att jobba ihop för att undgå överlappning och uppnå de stordriftsfördelar som krävs om den europeiska försvarsindustrin ska kunna hävda sig på exportmarknader i konkurrens med framför allt amerikansk försvarsindustri.

Stöd till militär mobilitet

Kommissionen föreslår också att man för över 6,5 miljarder euro från en särskild stödfond för transport, energi och telekommunikation för att förbättra EU-ländernas militära mobilitet. Det är fonden Connecting Europe Facility som med totalt mer än 30 miljarder euro i ryggen stöder europeiska infrastrukturprojekt som nu också ska stödja militär mobilitet.

Dessutom ser EU-kommissionen gärna att det avsätts mer pengar till att hantera katastrofer, såväl naturliga som människoskapade, i och utanför EU. Det ska kompletteras med en stärkning av cybersäkerheten i digitala teknologier, infrastruktur och nätverk, forskning och innovation samt målriktat försvar mot cyberkriminalitet, i synnerhet genom programmen Digital Europe och Horizon Europa.

Gemensamma säkerhetsutmaningar

När EU-kommissionen gör sig redo att använda mycket mer pengar på försvar och säkerhet är det för att kommissionen anser att EU bör ta mer ansvar för Europa och de europeiska medborgarnas säkerhet.  

”På försvarsområdet ska EU ta större ansvar för att skydda sina intressen, värderingar och den europeiska livsstilen som komplement till Nato-samarbetet. Medan Europa inte kan ersätta medlemsländernas insatser för försvar, kan det uppmuntra och utnyttja medlemsländernas samarbete med att utveckla de nödvändiga försvarskapaciteterna och ta tag i gemensamma försvarsutmaningar”, skriver EU-kommissionen i sitt budgetförslag.

Totalt avser EU-kommissionen att öka utgifterna till försvar och säkerhet med 40 procent.

---

Texten är översatt från danska till svenska av Fredrik Papp.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00