EU skruvar åt tumskruvarna på Amazon och Apple

SKATTER. Konkurrenskommissionären Margrethe Vestager ber Luxemburg att kräva in 2,4 miljarder svenska kronor i otillbörligt statsstöd till e-handelsgiganten Amazon. Och skickar Irland till EU-domstolen för att landet dragit ut med den 128 miljarder kronor stora skattenotan som Irland ännu inte har skickat till Apple.

Amazon ska betala tillbaka uppemot 2,4 miljarder svenska kronor i obetalda skatter, enligt Margrethe Vestager, EU:s konkurrenskommissionär.

Enligt Vestager har Luxemburg, som huserar Amazons europeiska huvudkontor, i åtta års tid låtit e-handelsgiganten slippa undan med att betala en bråkdel av den skatt bolaget borde ha betalt på överskottet av de varor man har sålt på den europeiska marknaden. Och det tack vare en lite för generös skatteuppgörelse.

– Luxemburg har gett Amazon olagliga skattefördelar. Det har resulterat i att nästan tre fjärdedelar av Amazons överskott inte har beskattats. Med andra ord fick Amazon lov att betala fyra gånger mindre i skatt än andra lokala företag, som legat under de nationella skattereglerna. Medlemsstater kan inte ge selektiva fördelar till multinationella bolag, som andra inte kan få tillgång till, sade Vestager på onsdagen.

Login