EU-ombudsman vill ha oberoende vakthund vid jobbyten

TEMA LOBBYING: EU:s ombudsman vill ha ett oberoende organ för att förebygga intressekonflikter när EU-anställda byter jobb. Det är oklart hur noga de regler som är avsedda att förhindra intressekonflikter följs.

BRYSSEL: EU:s ombudsman Emily O'Reilly synar EU-kommissionen i sömmarna när det gäller frågor om jobbyten för kommissionsanställda. Hon säger att det kan finnas ett behov av ett externt oberoende organ

Dokumentation


Ett systemproblem?
Hela utredningen av EU-kommissionens hantering av reglerna för svängdörren inleddes som ett svar på ett klagomål till EU-ombudsmannen. En rad enskilda organisationer, NGO:er, framförde ett klagomål med tio specifika fall där de pekade på intressekonflikter som de anser inte har hanterats på ett tillfredsställande sätt.

I stället för att gräva i fall individuellt ansåg EU-ombudsmannen att det var relevantare att titta på om det fanns ett mer grundläggande problem i förhållande till svängdörren i EU-kommissionen.
Status för processen är att ombudsmannen har undersökt 50–60 fall i EU-kommissionen och ställt frågor om kommissionens förfaranden på området. EU-kommissionen har gett sitt svar på klagomålet, som de klagande därefter har haft möjlighet att inkomma med svar på.

Ombudsmannen ska nu titta på de olika svaren och kommer utifrån det, och hennes egna utredningsresultat, att ta ett slutgiltigt beslut i ärendet samt ge en rekommendation om den framtida hanteringen av svängdörrsproblematiken.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00