Analys av 
Rikke Albrechtsen

EU-direktiv om föräldraledighet hänger på en skör tråd

EU. Efter sex års förhandlingar finns det fortfarande inga tecken på att EU-reglerna kring föräldraledighet ska bli verklighet. Alltför stora skillnader mellan länderna och ett EU-parlament utan politisk fingertoppskänsla är de viktigaste orsakerna till att föräldraledighetsdirektivet riskerar att hamna på listan över EU-förslag som åker i papperskorgen.

I nästa vecka ska EU-kommissionen presentera vilka liggande lagförslag som har chans att leva vidare. EU-planerna på ett direktiv om föräldraledighet ligger då i farozonen.
I nästa vecka ska EU-kommissionen presentera vilka liggande lagförslag som har chans att leva vidare. EU-planerna på ett direktiv om föräldraledighet ligger då i farozonen.Foto: EU-kommissionen

BRYSSEL: Det finns direktiv som glider igenom EU-maskineriet på nolltid. Och så finns det andra som fastnar och tuggas år ut och år in, utan att komma någonvart.

EU:s föräldraledighetsdirektiv

Dokumentation

EU:s föräldraförsäkringsdirektiv

EU-kommissionen föreslog 2008 ett lagpaket, som skulle stärka balansen mellan fritid och arbetsliv. Där ingår föräldraförsäkringsdirektivet som en del. Man ville höja existerande minimiregler för föräldraledighet från 14 veckor till 18 veckor med ersättning på sjukpenningsnivå, samtidigt som man ville stärka kvinnors skydd mot avskedande. EU-parlamentet lade sig på en ambitiösare förhandlingslinje med ett löfte om 20 veckors föräldraledighet, varav en del skulle vara med full lön, två veckors föräldraledighet för män, möjlighet för amningspauser på upp till två timmar för kvinnor som återgår till arbetet efter föräldraledighet, fler regler för nattarbete med mera. Det här är så pass långt ifrån något som de 28 EU-länderna kan acceptera att det bedöms som omöjligt att nå enighet, och förslaget har varit politiskt dött i flera år.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00