”Det Turkiet som en gång bara följde väst finns inte längre”

Turkiets president Erdogan svärs in igen. Efter 20 år vid makten kommer han aldrig mer bli en eftergiven vän till Europa och USA. Det säger den erfarna Turkietexperten Amanda Paul från European Policy Centre. Sveriges anslutning till Nato är ännu inte garanterad, enligt henne.

Erdogan kommer att fortsätta att gå sin egen väg och utnyttja sin unika position som medlare mellan öst och väst, nord och syd. Det tror Amanda Paul, senioranalytiker vid tankesmedjan EPC.
Erdogan kommer att fortsätta att gå sin egen väg och utnyttja sin unika position som medlare mellan öst och väst, nord och syd. Det tror Amanda Paul, senioranalytiker vid tankesmedjan EPC.Foto: Ali Unal/AP/TT
Thomas Lauritzen

BRYSSEL: Även om det redan går rykten om ett avtal mellan Sverige och Turkiet, kan svenskarna inte bara räkna med att gå med i Nato i sommar.

För det är inte säkert att Turkiets nyvalde president, Recep Tayyip Erdogan, har slutat mjölka situationen politiskt för att vinna maximalt turkiskt inflytande. Det säger en ledande oberoende expert på turkisk politik, Amanda Paul från tankesmedjan European Policy Centre (EPC) i Bryssel.

– Just nu tror jag inte att någon vet det, säger hon om huruvida Erdogan är beredd att häva sin blockad och låta Sverige ansluta sig som ett nytt medlemsland när Natos ledare samlas för ett toppmöte i Vilnius den 11–12 juli.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00