Det här betyder en hård brexit för dig

AVTALSLÖST. EU är beredd på en hård brexit. Men det kommer ändå att svida för företag och vanliga människor.

Bengt Ljung

BRYSSEL. Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal ska tull och moms tas ut på brittiska varor, extra sjukförsäkring behövs i varandras länder och roamingavgifter på mobilsamtal kan komma

Dokumentation

Hård brexit i praktiken

  • Inresa: Britter kan få förklara längd på vistelsen och anledningen när de reser in i EU. De slipper viseringskrav för vistelser under 90 dagar. Mjölk, ost, kött med mera får inte föras in.
  • Passagerares rättigheter: Fortsätter på EU-flygbolag, men på icke EU-flygbolag gäller rättigheterna bara från EU till Storbritannien, inte tvärtom.
  • Sjukvård: Britter och EU-medborgare bör ha extra sjukförsäkring när de besöker varandras länder. Europeiska sjukförsäkringskortet gäller inte.
  • Körkort: EU-medborgares körkort gäller i Storbritannien. För britter i EU beror det på varje EU-lands lagstiftning. Internationellt körkort kan behövas.
  • Roamingavgift: EU-regler gäller inte längre. Så brittiska operatörer kan börja ta ut avgifter på besökande EU-medborgares mobiltrafik och EU-operatörer kan göra likadant på besökande britter.
  • Uppehållstillstånd: EU:s fria rörlighet gäller inte längre. Britter måste söka uppehållstillstånd för att bo i EU-länder, och EU-medborgare likaså i Storbritannien. Det ska ske automatiskt om de redan har bott där i fem år. Britter med uppehållstillstånd i ett EU-land får inte flytta till ett annat EU-land utan nytt tillstånd.
  • Familjemedlemmar: Brittiska familjemedlemmars status avgörs av varje EU-lands lagstiftning. I Storbritannien måste familjemedlemmar till EU-medborgare ansöka om tillstånd. De har inte längre automatiskt rätt att arbeta och få sociala förmåner.
  • Läkemedel: Tillgången på läkemedel ska, i princip, vara oförändrad i EU. Men det går inte att utesluta att det uppstår tillfällig brist på vissa läkemedel. I Storbritannien finns risk för större brister.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00